Hlavní obsah

Zázemí jablonecké přehrady bude v objektech z dřevěných modulů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zázemí jablonecké přehrady bude nově v modulárních objektech ze dřeva. S tímto nápadem uspěl v architektonické soutěži města Marek Přikryl z ateliéru Prokš Přikryl architekti.

Článek

Přehrada je oblíbeným místem ke koupání nejen pro obyvatele Jablonce, ale sjíždějí se tam lidé ze širokého okolí. V parných dnech k ní míří denně až 5000 lidí. Zázemí je ale nedostatečné, různorodé a právě to by se mělo změnit. Sjednocený vzhled a lepší zázemí by jablonecká přehrada měla mít nejpozději do léta 2022. Pokud se podaří pro stavbu získat všechna povolení včas, chtěli by podle Roubíčka nové objekty postavit příští rok po skončení letní sezony. „Pokud by se to celé nestihlo, tak je ještě prostor na začátku roku 2022, na jaře, aby se to dotáhlo a aby se stihla následující letní sezona,“ uvedl náměstek primátora pro rozvoj města Petr Roubíček (ODS).

Objekty budou vytvořeny z jednotlivých modulů o velikosti 6 × 6 metrů, v nichž může být kiosek s občerstvením, hygienické zázemí, převlékárny, sezení nebo sklady. Vyrostou na jižním břehu, v lokalitě U Prutu u sídliště Mšeno a naproti ve dvou zátokách u bazénu a parkoviště. Podle Roubíčka vzniknou čtyři objekty s třemi až maximálně devíti moduly. Změnit se to může ještě při vytváření projektové dokumentace, kterou bude dělat autor vítězného návrhu.

Do architektonické soutěže se přihlásilo pět kanceláří, porotu nejvíce zaujal právě návrh Přikryla. „Základním spojovacím článkem jsou objekty zázemí, které jsou modulární, opakovatelné, s čitelnou konstrukcí, provozem a uzavíratelnou ochrannou obálkou, jasně vymezující den/noc, otevřeno/zavřeno nebo léto/zima,“ uvedl Přikryl ve svém návrhu. Moduly mají mít lehkou dřevěnou, snadno opravitelnou konstrukci.

Náklady město odhaduje na osm až deset milionů korun.

Jablonecká přehrada má od letošního roku opravenou korunu hráze. Práce za 19 milionů korun trvaly od loňského září do letošního listopadu. Povodí Labe nechalo opravit porušené konstrukční vrstvy koruny hráze a také ochranu před zatékáním srážkových vod, čímž prodloužilo životnost vodního díla. Opravené jsou také povrchové vrstvy vozovky a chodníků včetně zábradlí a nově jsou přespárované pohledové kamenné bloky na koruně hráze.

Reklama

Doporučované