Hlavní obsah

Zažijte sešup vodopádem z pohodlí a sucha. Podívejte se na festival technologií

Větrák pro dokreslení atmosféry. Tak ukazovali v Paříži virtuální realitu.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Stolní fotbálek pro 21. století? Ten, který vám řekne, kde máte slabiny.

Článek

Třídenní výstava Viva Technology v pařížském Porte de Versailles přilákala téměř deset tisíc francouzských i světových investorů. Firmy a společnosti zde prezentovaly své nejnovější vynálezy nebo „starší” technologie v novějším hávu. Nejvíce zaujala virtuální technologie či stolní fotbálek jinak.

Každoroční výstava představila mnoho mobilních, počítačových i robotických novinek. Jako největší lákadla pro návštěvníky se ale mimo jiné osvědčil právě stolní fotbálek rozšířený o kameru snímající pohyb a senzory, které poskytují důležitá data jak hráčům, tak divákům třeba i o pět stolů vedle.

Také virtuální realita nabízející třeba sjezd vodopádu „v suchu a bezpečí" zaujala.

„Je to opravdu, opravdu zábavný virtuální zážitek. Lidé se skutečně mohou projet vodopádem a pořádně si to užít,” popisuje vynález strategický podnikatel společnosti Marcel Léoda Esteve.

Návštěvníci mohli vodopád slyšet ve sluchátkách a vidět prostřednictvím helmy s virtuální realitou. Alespoň přibližně autentickou atmosféru pak navozoval veliký ventilátor a křeslo, které kopírovalo pohyb člunu na sjezdu.

„Kombinujeme technologii virtuální reality, ale také pohyblivé křeslo, které se otáčí téměř po celé své osové stupnici,” dodává Esteve.

Jak to na veletrhu vypadalo? A co všechno umí třeba zmíněný e-fotbálek? Podívejte se ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované