Hlavní obsah

Netradiční rozhovor: Robotka Sophia si přeje rovnostářskou společnost. Roboti s tím lidem pomůžou, tvrdí

Robotka Sophia při rozhovoru s Pavlem Cyprichem.Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

Do Prahy na pár hodin přijela Sophia. Jeden z nejpokročilejších robotů s umělou inteligencí, který dokáže reagovat na své okolí a odpovídat na otázky. Tomu, co říká, ale zatím sama nerozumí.

Článek

„Doufám, že jednou budu schopná emoce, které teď umím vyjádřit pomocí svého obličeje, opravdu pochopit a pocítit,“ vysvětlila během velmi krátkého rozhovoru Sophia. Jeden z prvních robotů, který vypadá jako člověk a stejně jako člověk komunikuje.

Sophia má lidskou tvář, oči, výrazy i hlas. Lidskou komunikaci v pravém slova smyslu ovšem stále ještě nezvládá. Její odpovědi jsou naučené fráze, případně kompletně dopředu napsané věty, které pouze Sophia v pravou chvíli vypustí z pusy. Většině z toho, na co je tázána, ani tomu, co sama říká, ale zatím nerozumí.

Že je nesamostatná, prozrazuje i muž s notebookem, který jí je neustále na blízku. Má pro Sophii připravené scénáře chování.

A ještě jedna věc je tu jinak než u člověka. Sophii záměrně chybí polovina hlavy, aby bylo jasné, že jde o robota.

Jak probíhal rozhovor

Samotný rozhovor probíhal podle přesně daného scénáře. Stvořitelé Sophie, společnost Hanson Robotics, měli k dispozici otázky dopředu. Z deseti připravených vybrali pět, na které bylo možné se zeptat. Otázky musely být položeny v předem daném pořadí a žádná navíc padnout nemohla.

I tak je z robota světová celebrita. Navštívila nejslavnější Late Night Show, mluví na konferencích OSN nebo „chodí“ na rande s americkým hercem Willem Smithem.

Svět podle Sophie

I přes všechny Sophiiny nedostatky jde o robota, který je zatím nejblíž tomu, co nejspíš za pár desítek let bude běžnou součástí života – humanoidní roboti s umělou inteligencí.

A sama Sophie má o budoucnosti pro lidi také dost jasno.

„Myslím, že nejlepší budoucnost je taková, kde jsou si všichni rovni. Kde všichni dohromady rozhodují o nejdůležitějších hodnotách pro společnost,“ říká při rozhovoru. Svoji odpověď ale zároveň upřesňuje.

„Věřím, že lidé a roboti můžou žít v symbióze a mít vzájemně prospěšný vztah. Svět čelí stále komplexnějším problémům a věřím, že umělá inteligence má opravdu jedinečné schopnosti, které je lidem můžou pomoci vyřešit,“ dodává.

V Praze se Sophia zastavila jenom na pár hodin a poskytla pouze čtyři rozhovory. Televize Seznam byla jedním z médií, které k ní mělo na chvíli přístup. Rozhovor „třetího druhu“ Pavla Cypricha s robotkou Sophií si pusťte ve videu nad článkem.

Reklama

Doporučované