Hlavní obsah

Zažímalová: Chci vést Akademii věd další čtyři roky

Profesorka Eva Zažímalová vysvětluje, proč se rozhodla znovu kandidovat na funkci předsedkyně AV ČR.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Profesorka Eva Zažímalová potvrdila Seznam Zprávám, že se bude v prosinci na Akademickém sněmu ucházet o další čtyři roky v čele Akademie věd.

Článek

„Věřím Akademii věd a věřím vědě,“ řekla v rozhovoru pro Magazín Byznys Eva Zažímalová. Kvůli manažerské funkci v čele nejstarší vědecké instituce v zemi opustila před čtyřmi roky aktivní vědeckou dráhu.

„Řekla jsem si, že pokud budu cítit podporu od lidí, tak bych do toho šla znovu. A tu podporu nyní většinově cítím, někteří kolegové mě lidově řečeno ukecávali, proto do volby znovu půjdu,“ popsala Eva Zažímalová. Jak řekla, rozhodla se letos na jaře.

Coby předsedkyně je Eva Zažímalová nyní nejvlivnější manažerkou české vědy a výzkumu. Rozpočet Akademie v roce 2020 dosáhl 6,5 miliardy korun a instituce zaměstnává 9,5 tisíce lidí.

Už teď však ve vedení řeší, jakým způsobem se Akademický sněm letos uskuteční. Klasickému setkání zhruba dvou stovek akademiků brání pandemie koronaviru a hygienická opatření. Hlasovat se tedy bude na dálku.

V minulé volbě, která se konala v prosinci 2016, získala Eva Zažímalová podporu čtyřiceti z 54 institucí, které tvoří Akademii věd. I pro letošní sněm už získala podporu své původní mateřské instituce - Ústavu experimentální botaniky. V tuto chvíli nemá protikandidáta, ten se ale může přihlásit ještě do 15. října.

Současná předsedkyně je teprve druhou ženou, která stanula v čele Akademie. První předsedkyní byla Helena Illnerová v letech 2001 až 2005. Sama Zažímalová vystřídala ve funkci v březnu 2017 Jiřího Drahoše.

Reklama

Doporučované