Hlavní obsah

Zažíváme malý zázrak. České firmy se díky designu vrátily mezi špičku, tvrdí šéfka Designbloku

Češi se o design a architekturu zajímají. U módy se snaží předstírat často, že ne, ale to je také vlastně postoj, říká první dáma českého designu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Dobrý design může zabránit bezuzdnému konzumu. Kvalitní a hezkou věc nechceme měnit každý měsíc, říká Jana Zielinski.

Článek

Za posledních deset let se podařilo nastartovat nebo restartovat řadu českých značek, které si předcházejí i na zahraničních veletrzích a směle je můžete postavit vedle těch nejuznávanějších světových jmen. České firmy opět jako za první republiky patří ke světové špičce v designu, pochvaluje si Jana Zielinski, která šéfuje největšímu středoevropskému festivalu užitého umění Designbloku.

„Design samozřejmě odráží i náladu ve společnosti. A je na něm vidět, že se nám daří jako nikdy. Na druhou stranu se také více rozevírají nůžky, a i když se máme dobře, vidíme, že je tu skupina, která se má mnohem líp, a to nám nedělá dobře,“ připouští.

Zároveň ale věří, že design má moc řešit i sociální problémy. Jako příklad uvádí projekt pro africké ženy, kdy designéři navrhli speciální kanystry, s nimiž mohou chodit pro vodu. „Výrazně méně zatěžují jejich páteř ve chvíli, kdy vodu celý den nesou na hlavě. Navíc unesou i větší množství než v tradičních hliněných nádobách,“ popisuje Zielinski, která patří k nejvlivnějším českým manažerkám, v první části rozhovoru nahoře ve videu.

Zničili jsme si textilní průmysl, proto se oděvní návrháři nedokáží prosadit tak dobře jako produktoví designéři, vysvětluje Zielinski.

Stojí české firmy o mladé designéry, nebo sázejí jen na prověřená jména? Jak může design zastavit konzum, když jeho úspěch prověří právě to, zda se komerčně prosadí? Proč jsou na tom oděvní návrháři hůř než produktoví? A proč tvrdí, že design má moc z nás dělat hrdiny podle našich představ? Podívejte se ve druhé části rozhovoru ve videu níže v textu.

Rozhovor je součástí ekonomického magazínu Byznys, který vysílá celoplošná Televize Seznam každý všední den v premiéře od 14:00 a pak v reprízách od 18:15 a 22:30.

Jak nás naladit? Jednoduchý návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované