Hlavní obsah

Zbraně proti koronaviru: testování

„Test–Trace–Isolate“, tedy testovat, trasovat a izolovat je i podle Světové zdravotnické organizace základní kánon boje proti epidemii. V oblasti testování bohužel Česku v tuto chvíli ujíždí vlak.

Reklama

Článek

Nynější kapacity vystačí zhruba na 20 tisíc testů denně, číslo postupně roste, ve čtvrtek 16. září přesáhl počet testů 23 tisíc. To je významně víc než na jaře – během dubna a května se počty testů pohybovaly kolem osmi až devíti tisíc denně. Jenže v situaci, kdy počty nakažených rapidně rostou, by Česko potřebovalo testovací kapacitu výrazně a rychle navýšit zhruba na dvojnásobek. To se zatím nedaří. Například ekonom Daniel Münich, který vede think tank IDEA při CERGE-EI, vidí optimální testovací kapacitu na 50 tisících testů denně. Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula mluví o výhledovém zvýšení kapacity ke 30 tisícům.

„Už se nesmí stát, že ve chvíli, kdy krajská hygienická stanice vytrasuje velký počet kontaktů, kteří jsou indikováni k testu, nebudou připraveny odběrové kapacity. Bude jasně stanovená síť odběrových míst, které budou fungovat každý den a občané budou jasně vědět, kam jít,“ říkal v červenci tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, když představoval Národní strategii testování.

To ale bohužel úplně nevyšlo, přes léto se testovací kapacity zmenšily jak na straně odběrových míst, tak i laboratoří, které testy vyhodnocují. V Česku jsou navíc stále patrné významné poklesy testování o víkendech – ty lze lidsky pochopit, ale z hlediska boje proti nákaze mohou být slabým místem, protože virus víkendy nedrží.

Vláda teď testovací deficity jen pomalu dohání. Stát otevírá nová odběrová místa, ale testování v posledních týdnech drhne, na testy se čeká i několik dní. Praktičtí lékaři v některých případech dokonce odmítali vypsat žádanku na test členům domácnosti pozitivně testované osoby, dokud nedostanou přímý pokyn od hygieniků. Původní strategie co nejmasivnějšího testování tedy naráží na kapacitní limity.

Podobné je to s kapacitou laboratoří. Vyhodnocování testů zvládnou laboratoře nejen ve fakultních či krajských nemocnicích, ale i v mnoha soukromých nebo akademických zařízeních. Ta se zapojila už během jarní krize, ale s opadnutím epidemie už o jejich pomoc nebyl zájem. Pro jejich další účast na vyhodnocování testů však přes léto nevznikl legislativní rámec, takže pokud mají být nasazeny znovu, budou muset opět projít administrativním martyriem, protože jejich činnost bude muset smluvně „přikrýt“ některá z nemocnic.

Reklama

Doporučované