Hlavní obsah

Zbrojařské impérium se vrací z Nizozemska do Česka

Foto: Tatra Trucks

Ilustrační foto.

Reklama

Český miliardář Michal Strnad v uplynulých týdnech nechal zrušit mateřskou firmu svého zbrojařsko-strojírenského holdingu Czechoslovak Group v Nizozemsku a sloučil ji s českou skupinou. Sídlo svého podnikání tak vrátil do Česka.

Článek

V roce 2015 založit Jaroslav Strnad v Nizozemsku mateřskou společnost pro svou tehdejší firmu Excalibur Group, o rok později ji pak přejmenoval na Czechoslovak Group. „V době, kdy vznikala holdingová struktura Czechoslovak Group jako proexportně orientované skupiny českých průmyslových firem, poradci majiteli doporučili, aby založil matku v Holandsku z důvodů rychlejší vymahatelnosti práva či reputace vůči zahraničním partnerům,“ uvedl mluvčí skupiny Andrej Čírtek.

Podle informací Deníku N se nyní Strnadův syn Michal rozhodl o velký návrat domů, nechal mateřskou firmu svého zbrojařsko-strojírenského holdingu Czechoslovak Group v Nizozemsku zrušit. Tím vrátil sídlo svého podnikání do Česka. Akcie nizozemské společnosti přecházejí přímo pod Czechoslovak Group, kterou Strnad vlastní.

Podle Čírtka se po několika letech ukázalo, že holdingová struktura se sídlem v Nizozemsku není pro společnost výhodná, a kvůli zjednodušení se Czechoslovak Group rozhodla pro její zrušení. Mluvčí nereagoval na dotaz Deníku N, zda za založením společnosti v Nizozemsku mohly být tamní daňové výhody. Pouze uvedl, že koncern daní své zisky v Česku.

Podle organizace Oxfam by Nizozemsko bylo jednou z pěti zemí, které splňují kritéria Evropské unie na zařazení do skupiny daňových rájů. Na tomto seznamu ovšem není, protože je samo členem EU, napsal deník. Mateřské společnosti svých firem má v Nizozemsku několik českých podnikatelů včetně nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

Firmy z Czechoslovak Group působí v automobilovém, železničním, leteckém i hodinářském průmyslu a vyrábějí zbraně, munici či speciální vozidla. Největší společností skupiny je kopřivnická Tatra Trucks, ve které drží Strnadův holding 65 procent. Provozní zisk (EBITDA) Czechoslovak Group loni meziročně vzrostl o 53,7 procenta na 2,97 miliardy korun. Tržby se zvýšily o 21,3 procenta na 28,5 miliardy korun.

Reklama

Doporučované