Hlavní obsah

Tálibán vstoupil do Kábulu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Příslušníci islamistického hnutí Tálibán v ulicích již dobytého Herátu.

Reklama

aktualizováno •

Radikální islamistické hnutí Tálibán vstoupilo do hlavního města Kábul. Z města se snaží uprchnout tisíce lidí.

Článek

Islamisté z hnutí Tálibán ze všech stran vstupují do metropole Kábul, uvedla s odvoláním na afghánské ministerstvo vnitra agentura Reuters. Stanice BBC uvedla, že povstalci procházejí městem bez jakéhokoli odporu ze strany armády a bezpečnostních složek. Z města se na poslední chvíli snaží uprchnout tisíce lidí.

Talibán zatím obsadil okrajové části afghánské metropole Kábul. Mluvčí povstaleckého hnutí sdělil, že bojovníci mají rozkaz vyhnout se krveprolití a čekat na dohodu o převzetí moci. Úřadující afghánský ministr vnitra ujistil, že změna ve vedení země se uskuteční nenásilně prostřednictvím předání moci přechodné vládě.

Hnutí se dnes ráno zmocnilo bez boje i města Dželálábád na východě Afghánistánu. „V Dželálábádu se momentálně žádné boje neodehrávají, protože guvernér se vzdal Tálibánu,“ řekl agentuře afghánský vládní činitel s tím, že „umožnění průchodu“ pro Tálibán bylo jedinou možností, jak zachránit životy civilistů. Pád města, které leží na strategicky důležité silnici z Kábulu do pákistánského Péšávaru, vedl k tomu, že Tálibán obsadil rovněž hraniční přechod Torcham na afghánsko-pákistánské hranici.

Pákistánské ministerstvo vnitra vzápětí informovalo, že přechod uzavřelo. Šlo o poslední pozemní hraniční přechod, který ještě povstalci neměli pod kontrolou. Ze země se tak je nyní možné bez souhlasu Tálibánu dostat už pouze letecky.

Podle agentury AFP oznámil později obsazení města také samotný Tálibán zveřejněním fotografie svých stoupenců přímo v kanceláři tamního guvernéra.

„Dnes jsme se probudili a všude kolem jsou bílé vlajky Tálibánu,“ řekl pro server Al-Džazíra místní obyvatel Ahmad Wali. „Vstoupili bez boje,“ dodává.

Islamistické hnutí v posledních dnech dobylo velký počet provinčních středisek, některá se přitom stejně jako Dželálábád vzdala bez boje. Pod kontrolou jich má už více než dvě desítky z celkových 34 a ovládá většinu země. V sobotu obsadil Tálibán čtvrté největší afghánské město Mazáre Šaríf a několik dalších provinčních center.

Spojené státy mezitím začaly s evakuací diplomatů ze svého velvyslanectví v Kábulu. Agentuře Reuters to dnes sdělili dva američtí úředníci. „Právě teď, co spolu mluvíme, odchází menší počet lidí. Odejít je připravena většina zaměstnanců… Ambasáda nadále funguje,“ řekl jeden z úředníků. Pracovníci ambasády byli následně viděni, jak se přesouvají na letiště, kde nastupují do jednoho z šesti vojenských dopravních letadel. Americký prezident Joe Biden navíc zvýšil počet asistujících amerických vojáků, kteří mají k hladkému průběhu evakuace pomoci, o 1000 vojáků navíc, informuje americká CNN.

V evakuaci pokračují i další ambasády a odvážejí své zaměstnance na kábulské letiště. Agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného amerického činitele uvedla, že nezbytné množství konzulárních úředníků a diplomatů nyní pracuje přímo na letišti. Zástupce NATO sdělil, že pracovníci mise Evropské unie byli přesunuti na neupřesněné bezpečné místo. Evakuují se i sídla afghánských vládních úřadů.

V Kábulu, kam před Tálibánem utekly tisíce Afghánců, je panika. Na ulicích se tvoří dlouhé fronty před bankami, kde se lidé snaží vybrat své úspory a získat peníze, které na některých pobočkách již docházejí. Zdražují ceny potravin a paliva. Afghánci, kterým se podařilo z Tálibánem okupovaného území utéct, informují světová média o některých praktikách hnutí. Ženy a dívky jsou například nucené se kompletně zahalovat, a pokud jsou svobodné, musí se provdat za jednoho z bojovníků. Jako další zmiňují bití na ulici za nedodržování nově ustanovených pravidel, informuje britská BBC.

Samotný Tálibán vnímá své tažení jako úspěšné a obsazování dalších částí země bez boje si odůvodňuje svou popularitou. V sobotním prohlášením hnutí uvedlo, že obavy Afghánců, ale i zahraničních pracovníků nejsou namístě. „Islámský emirát (Tálibán) bude jako vždy chránit jejich život, majetek a čest a vytvoří pro své milované národy mírové a bezpečné prostředí,“ cituje jejich slova server Al-Džazíra.

Zatímco příslušníci hnutí již vstoupili do hlavního města, afghánský prezident Ašraf Ghaní ještě včera apeloval na Afghánce, aby se „nevzdávali svých úspěchů“, uvedl včera v televizním projevu po několikadenním mlčení. „Zahájili jsme konzultace uvnitř vlády se staršími a politickými vůdci, zástupci různých úrovní komunity i našimi mezinárodními spojenci,“ řekl Ghaní. „Brzy vám řekneme, k čemu jsme dospěli,“ dodal bez dalšího upřesnění. Podle britské BBC nicméně vývoj situace a dosud úspěšné tažení Tálibánu vytváří na Ghaního jen další tlak, aby rezignoval.

Foto: Seznam Zprávy

Foto: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované