Hlavní obsah

Žďárský podnik Tokoz by povinné testování pracovníků uvítal

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Výrobce zámků a stavebního kování Tokoz ve Žďáru nad Sázavou by zavedení povinného testování pracovníků uvítal, aby se bránilo šíření viru. Podnik se 400 pracovníky už z vlastní iniciativy testuje.

Článek

Až bude dost vakcín, chtěl by podnik zavést také očkování proti covidu-19. Testování se nebrání ani jiné firmy v kraji oslovené ČTK.

Vláda v pondělí projedná návrh, podle kterého by firmy s více než 250 zaměstnanci od 5. března musely povinně testovat. Na stanici CNN Prima News to v neděli řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Firmám, které nebudou po zavedení povinnosti testovat, by mohla hrozit pokuta až půl milionu korun, uvedl premiér. Od pondělí má začít ve firmách zatím dobrovolné testování na koronavirus.

„My už testujeme dva měsíce a v poslední době zachytáváme čím dál víc lidí, kteří vůbec netušili, že jsou nakažení, a kteří by to jinak šířili dál,“ řekl Chládek. Tokoz testuje ve spolupráci s lékařem. Když se teď začalo mluvit o tom, že to bude povinné, zájem o testy stoupl a jejich dostupnost se zhoršila. „Takže jsme u dalšího přísunu testů byli trošku na pochybách, jestli to dopadne. Ale už je máme,“ řekl generální ředitel Tokozu Vladimír Chládek.

„Já si myslím, že čím víc testů se udělá, tím míň překvapení,“ řekl Richard Horký, jednatel třebíčské TTS. Podnik se stovkou zaměstnanců nabídne lidem testování a těm, kteří covid-19 už prodělali, umožní testování na protilátky v krvi. „Já je nemůžu nutit, oni samozřejmě musí souhlasit,“ podotkl Horký.

Se zavedením testování počítá také výrobce dílů pro auta Fraenkische CZ v Okříškách na Třebíčsku, který zaměstnává 800 lidí. Daniela Vilhelmová z firmy to sdělila v pátek, ještě předtím, než vláda zveřejnila nová protiepidemická opatření. Tehdy uvedla, že testování bude zavedené v horizontu několika dnů,bez ohledu na rozhodnutí vlády.

Podnikatel s 20 pracovníky z Havlíčkobrodska řekl, že bude testovat, pokud sežene testy. Jiná menší výrobní firma ze Žďárska uvedla, že se od pondělí testovat nechystá, protože dost pracovníků už covid-19 prodělalo.

Reklama

Doporučované