Hlavní obsah
Online

Slovensko zavede zákaz vycházení večer a částečně i v noci

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Slovensko od středy 3. března zavede obecný zákaz vycházení večer a částečně v noci, rozhodla na dnešním mimořádném jednání vláda premiéra Igora Matoviče v zájmu zpomalení šíření koronavirové infekce. V interiérech budov a také v hromadné dopravě by lidé měli povinně nosit respirátory kategorie FFP2.

- V Británii odhalili prvních šest případů varianty koronaviru, který se poprvé objevil v brazilském Manausu. Podle představitelů britského zdravotnictví, které dnes citovala agentura Reuters, jsou tři případy v Anglii a tři ve Skotsku.

- Norská metropole Oslo vzhledem k rychle se šířící nakažlivější variantě koronaviru zpřísní protiepidemická opatření. Oznámil to dnes starosta Raymond Johansen. Varianta, která se na konci loňského roku objevila v Británii, se nyní v Oslu podílí na 50 až 70 procentech infekcí.

  • Slovensko zavede zákaz vycházení večer a částečně i v noci

    Slovensko od středy 3. března zavede obecný zákaz vycházení večer a částečně v noci, rozhodla na dnešním mimořádném jednání vláda premiéra Igora Matoviče v zájmu zpomalení šíření koronavirové infekce. V interiérech budov a také v hromadné dopravě by lidé měli povinně nosit respirátory kategorie FFP2.

  • Británie má šest případů mutace koronaviru pocházející z Brazílie

    V Británii odhalili prvních šest případů varianty koronaviru, který se poprvé objevil v brazilském Manaus. Podle představitelů britského zdravotnictví, které dnes citovala agentura Reuters, jsou tři případy v Anglii a tři ve Skotsku.

    Nebezpečí, že se tato forma bude dále šířit, není velké, ale úřady zabývající se případy v Anglii z preventivních důvodů znásobily v oblasti výskytu testování a zjišťování genových sekvencí pozitivních vzorků.

    Dva ze tří případů v Anglii pocházejí z domácnosti v Gloucestershiru, jejíž členové cestovali do Brazílie. Třetí případ je zatím samostatný. Nakažení ve Skotsku nemají s těmi v Anglii žádnou známou spojitost.

    Britští odborníci tvrdí, že varianta z Manaus má některé mutace společné s variantou identifikovanou v Jihoafrické republice a je možné, že bude odolnější vůči vakcínám. Aby se to ale potvrdilo, je třeba ji dále studovat.

  • Oslo kvůli rychleji se šířící formě koronaviru zpřísní restrikce

    Norská metropole Oslo vzhledem k rychle se šířící nakažlivější variantě koronaviru zpřísní protiepidemická opatření. Oznámil to dnes starosta Raymond Johansen. Varianta, která se na konci loňského roku objevila v Británii, se nyní v Oslu podílí na 50 až 70 procentech infekcí.

    „Musíme opatření zpřísnit,“ uvedl Johansen, podle nějž se na nárůstu počtu nově nakažených podílí šíření snadněji přenosné varianty viru a také stále velký pohyb občanů.

    Od úterka proto v norské metropoli budou muset zavřít všechny obchody, které neprodávají nezbytné zboží. Restaurace budou moci působit jenom jako výdejny jídla a vyšší ročníky středních škol čeká část výuky na dálku.

    Johansen řekl, že bude doporučeno vyhnout se venkovním organizovaným akcím pro dospělé stejně jako setkávání v soukromí. Výjimku mají dětské aktivity. Město chce začít lépe sledovat šíření viru a později v březnu hodlá zahájit testování ve školách. Rychleji se šířící varianta koronaviru přiměla Oslo už v lednu zavřít nákupní centra.

  • Vláda nemá lidi o ničem přesvědčovat, říká vědec, který radí Johnsonovi

    Důvěra lidí ke sdělením vědců a vlád je rozhodující, ale právě proto bychom o ni neměli prvoplánově usilovat, vyzývá statistik David Spiegelhalter. Podle muže, který radí britské vládě, je takový přístup kontraproduktivní.

    Více v článku:

  • AFP: V Evropě by vakcína J&J mohla být schválena začátkem března

    Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) by mohla vakcínu farmaceutické firmy Johnson & Johnson (J&J) schválit na začátku března. V rozhovoru s televizí France 3 to dnes řekla francouzská ministryně průmyslu Agnès Pannierová-Runacherová. Distribuce přípravku by podle ní mohla začít na konci března, popřípadě na začátku dubna. Na rozhovor upozornila agentura AFP.

    Zelenou dostane vakcína J&J od Evropské unie „na začátku března. Evropská agentura pro léčivé přípravky přezkoumává všechny informace, které jí sdělila společnost Johnson & Johnson, aby mohla tuto vakcínu uvést na trh,“ řekla Pannierová-Runacherová.

    První dávky by podle ní měly dorazit na přelomu března a dubna. O podrobnostech se ale ještě jedná, dodala francouzská ministryně průmyslu. „Je to výborná zpráva, protože u této vakcíny je potřeba jediná dávka. Na druhou stranu je možné, že se bude muset opakovat - to ještě nevíme,“ předeslala.

  • Anthony Fauci vyzval Američany k očkování

    „Všechny tři vakcíny jsou opravdu dobré. Lidé by měli nechat naočkovat tou, která je pro ně nejpřístupnější. Takže pokud teď někde bude k dispozici vakcína J&J, já osobně by se jí očkovat nechal,“ řekl v rozhovoru s televizí NBC prominentní epidemiolog Anthony Fauci. Američany předtím vyzval, aby se příliš nezabývali statistikami z klinických testů a zkrátka „akceptovali fakt, že teď máte tři vysoce efektivní vakcíny“.

  • Letiště Heathrow zavádí poplatek 8,9 libry na pokrytí služeb

    Pasažéři, kteří odlétají z londýnského letiště Heathrow, musí napříště počítat s novým poplatkem 8,9 libry (kolem 270 Kč). Letiště, které má za sebou kvůli pandemii covidu-19 ztrátový rok a propad v počtu pasažérů, chce s jeho pomocí pokrýt náklady za služby, například za odbavení. Poplatek schválil britský Úřad pro civilní letectví (CAA).

    Na Heathrow dopadá pandemie obzvlášť silně. Toto největší letiště v Británii se totiž opírá zejména o dálkové linky, které za pandemie až na řídké výjimky nelétají.

    Za rok 2020 letiště Heathrow vykázalo ztrátu dvě miliardy liber (60,4 miliardy Kč). Počet pasažérů mu meziročně poklesl o 73 procent, nejníže od 70. let.

  • V Británii už proti covidu-19 naočkovali přes 20 milionů lidí

    V Británii už první dávku vakcíny proti covidu-19 dostalo více než 20 milionů lidí. Oznámil to dnes ministr zdravotnictví Matt Hancock, podle něhož jde o obrovský úspěch. Od pondělka budou v Anglii dostávat pozvánky na očkování lidé ve věkové skupině od 60 do 63 let a do poloviny dubna by měli být v Británii očkovaní všichni zájemci nad 50 let.

    „Chci poděkovat každému jednomu člověku, který přišel a nechal se naočkovat, protože s čím dál větší jistotou víme, že vakcína chrání nejen vás, ale i celé komunity, a představuje pro nás všechny cestu ven z toho všeho,“ řekl Hancock na videu, které sdílel na Twitteru.

    Podle vládního harmonogramu mají do konce letošního července dostat vakcínu všichni dospělí, kteří o to projeví zájem. Už po polovině dubna nespíš budou mít šanci nechat se očkovat i mladší ročníky - jako první lidé ve věku od 40 do 49 let.

  • Izrael chce nechat očkovat Palestince pracující na jeho území

    Izrael poskytne vakcíny proti nemoci covid-19 Palestincům, kteří pracují na jeho území nebo v židovských osadách na palestinském Západním břehu Jordánu. Oznámil to dnes styčný úřad, který zajišťuje spolupráci mezi Izraelem a palestinským okupovaným územím. Očkovací kampaň by se měla týkat asi 130 000 Palestinců.

    Generální tajemník palestinského dělnického svazu Šáhir Saad řekl, že několik tisíc Palestinců, kteří pracují v Izraeli ve službách a průmyslu, už nechali soukromě naočkovat jejich izraelští zaměstnavatelé. Podle Saada budou Palestince očkovat zdravotníci na hraničních přechodech.

    V devítimilionovém Izraeli už dostala nejméně jednu dávku vakcíny více než polovina občanů, mezi něž jsou započítáni i Palestinci z východního Jeruzaléma, napsala agentura Reuters.

  • Faerské ostrovy už nemají ani jeden aktivní případ koronaviru

    Faerské ostrovy nemají poprvé od loňského července ani jediný aktivní případ nákazy koronavirem. Poslední infikovaný opustil karanténu v pátek, a souostroví tak pyšně vyhlásilo, že je nově „covid free“ zónou. Napsala o tom dnes agentura DPA.

    „Je to povzbudivá zpráva. Na Faerských ostrovech jsme udělali spoustu věcí správně,“ uvedl premiér Bárdur á Steig Nielsen. „Naším nejlepším rozhodnutím bylo držet se původního plánu testovat, trasovat a izolovat,“ dodal.

  • Anglie bude zdarma testovat všechny žáky a jejich rodiny

    Britská vláda nabídne rodinám všech žáků v Anglii bezplatné testy na onemocnění covid-19. Ke kroku dojde v rámci plánu na znovuotevření škol od 8. března. S testováním by se mělo začít zítra.

    Více v článku:

  • V Jordánsku museli kvůli porušení pravidel rezignovat dva ministři

    Jordánská zpravodajská síť Ammon informovala, že král Abdalláh II. schválil premiérův návrh na odvolání ministrů vnitra Sámiho Mubajdína a ministra spravedlnosti Basáma Talhúního za porušení protiepidemických opatření. Byli na večeři v ammánské restauraci, kde u jednoho stolu sedělo devět lidí. Podle vládního nařízení ale nesmí být pohromadě více než šest lidí. Za oba odvolané ministry už byli jmenováni náhradníci.

    V desetimilionovém Jordánsku se od začátku epidemie nakazilo 386 000 lidí a zemřelo více než 4600 nemocných. Kvůli opětovnému růstu počtu nakažených Jordánsko tento týden zpřísnilo opatření a lidé v pátek, což je v muslimských zemích sváteční den, nesmějí vycházet.

  • Covid-19 v Íránu nepřežilo více než 60 000 lidí

    V Íránu zemřelo po onemocnění covidem-19 už přes 60 000 lidí. Oznámilo to tamní ministerstvo zdravotnictví, podle nějž se od začátku epidemie nakazilo novým koronavirem více než 1,6 milionu lidí. Írán tak zůstává nejpostiženější blízkovýchodní zemí.

    V minulých 24 hodinách v 83milionovém Íránu zaznamenali dalších 93 úmrtí na covid-19 a více než 8000 nově nakažených. Mrtvých má Írán od loňska 60 073 sdělila mluvčí ministerstva.

  • Německo kvůli mutacím zpřísní režim na části hranic s Francií

    Německo prohlásilo francouzský departement Moselle za oblast s výskytem mutací koronaviru, a od úterka proto zpřísní režim na společných hranicích. Informovala o tom agentura DPA. Při překročení hranic budou muset mít všichni příchozí negativní test na koronavirus, železniční ani autobusoví dopravci nebudou smět provozovat přeshraniční linky. Dopravy zboží se omezení nedotkne.

  • V Německu přebývá vakcína AstraZeneca, zní návrhy očkovat mladší

    Vedení několika německých spolkových zemí vyzvalo úřady, aby nevyužitou vakcínu firmy AstraZeneca použily pro co nejčasnější naočkování mladších lidí. Tato vakcína je zatím v Německu určena jen pro osoby mladší 65 let kvůli nejasné účinnosti u seniorů, a podle ministerstva zdravotnictví tak zatím byla využita jen zhruba pětina z 1,45 milionu dávek, které má země k dispozici, napsala agentura Reuters.

    „Nemůžeme si dovolit, aby vakcína ležela ve skladech a nepoužívala se kvůli tomu, že někteří lidé, kteří by ji mohli dostat, ji odmítají,“ řekl premiér spolkové země Bádensko-Württembersko Winfried Kretschmann v rozhovoru pro dnešní vydání nedělníku Welt am Sonntag.

  • Maďarský premiér se nechal naočkovat čínskou vakcínou Sinopharm

    Maďarský premiér Viktor Orbán se dnes nechal naočkovat proti covidu-19 čínskou vakcínou od firmy Sinopharm. Informoval o tom na svém facebookovém účtu. Čínskou očkovací látku schválily maďarské úřady ve středu, a to bez předchozího doporučení Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA). Už dříve podobně postupovaly v případě ruské vakcíny Sputnik V.

    „Naočkován,“ napsal Orbán na facebooku a své příspěvky doplnil videem a třemi fotografiemi. Na jedné z nich je vidět, jak mu zdravotnice aplikuje injekci do paže, na jiné lékař drží v ruce krabičku s čínskou vakcínou.

  • V Rusku přibylo za den přes 11 000 nakažených a 379 úmrtí

    V Rusku za poslední den přibylo 11.359 případů nákazy koronavirem a 379 úmrtí pacientů s covidem-19. Informovala o tom agentura Reuters. Počty infikovaných se tak dál drží na nejnižší úrovni od začátku loňského října. V únoru se podle agentury TASS virem SARS-CoV-2 nakazilo o 43 procent méně lidí než v lednu.

    Celkem se v Rusku se 146 miliony obyvatel koronavirem podle agentury Reuters nakazilo 4,24 milionu lidí, což je nejvíce na světě po USA, Indii a Brazílii, obětí hlásí ruské úřady 86 122.

    Agentura TASS uvedla, že v únoru se v Rusku nakazilo něco přes 395 000 lidí, což je o 43 procent méně než v lednu a o 54 procent méně než v prosinci, kdy se virus v zemi šířil nejrychleji. Loni kolem Vánoc v Rusku denně přibývalo skoro 30 000 nakažených.

  • Filipíny obdrží vakcínu z Číny

    Filipíny mají v neděli obdržet své první dávky vakcíny proti covidu-19, uvedla agentura AP. Filipíny, kde platí jedny z nejtvrdšich podmínek karantény na světě, se tak stanou jednou z posledních zemí v jihovýchodní Asii, která si dávky očkovacích látek zajistila.

    Prezident Rodrigo Duterte a nejvyšší představitelé kabinetu uvítají příchod 600 000 dávek čínské vakcíny na slavnostním ceremoniálu na letecké základně v hlavním městě.

Reklama

Související témata: