Hlavní obsah

Slovenské ministerstvo zdravotnictví potřebuje nový impulz, říká Čaputová

Foto: Profimedia.cz

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví na Slovensku potřebuje nový impulz a restart. Prohlásila to dnes prezidentka Zuzana Čaputová v relaci Na tělo na TV Markíza.

Článek

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dnes uvedla, že v souvislosti s aktuální epidemickou situací v zemi je vhodné, aby ministr zdravotnictví Marek Krajčí „udělal gesto“. O odpovědnosti vlády prezidentka podle svých vlastních slov mluvila i na minulém jednání nejvyšších ústavních činitelů. „Považuji za nezbytné, aby vláda vyvodila určitou sebereflexi a spolu s tím i politickou odpovědnost,“ cituje Čaputovou slovenský deník SME.

Prezidentka zároveň zdůraznila, že ministra zdravotnictví si váží, „unavenějšího člověka“ však již dávno neviděla. To, kdo by měl Krajčího v úřadu nahradit, je podle Čaputové v kompetenci koaličních stran. Výměna ministra však nestačí, dodala.

Hlava státu také uvedla, že kritika vlády je jen „zoufalou snahou o vylepšení situace“. Má však pocit, že pokud ze strany občanů zazní nějaká kritika, představitelé slovenské vlády se cítí být obětí. „Skutečné oběti ale leží na hřbitovech,“ dodala prezidentka.

Čaputová se domnívá, že Slovensko čelí chaosu v managementu, za další problém považuje také selhání v komunikaci ze strany vlády. „Žádná změna se na tomto poli neděje,“ říká s tím, že vláda slovenským občanům nedala najevo, že tento problém vnímá.

Na otázku týkající se povolení očkování lidí ruskou vakcínou Sputnik V uvedla, že podle ní by se měly používat vakcíny uznávané mezinárodními agenturami.

Situace na pětimilionovém Slovensku zůstává kritická. Země v současnosti čelí silné druhé vlně koronaviru. Na rozdíl od první vlny pandemie loni na jaře začal na podzim výrazně stoupat počet infikovaných a následně i úmrtí po nákaze koronavirem. V reakci na to slovenský parlament v pátek potvrdil rozhodnutí vlády Igora Matoviče o prodloužení nouzového stavu. Ten v zemi platí od loňského října.

V nemocnici se podle posledních údajů zveřejněných na stránkách slovenského ministerstva zdravotnictví nacházejí téměř čtyři tisíce pacientů, z nich je na plicní ventilaci připojeno 359.

Reklama

Doporučované