Hlavní obsah

Zdena Mašínová má statek na dosah, stát se nebude ve sporu odvolávat

Rozhovor se Zdenou Mašínovou po soudním líčení v Kolíně.

 

Reklama

Sestra Ctirada a Josefa Mašínových se po letech soudních sporů nejspíš dostane k rodinnému majetku na Kolínsku. Stát se ve sporu nebude odvolávat a může začít dědické řízení.

Článek

Zdena Mašínová může požádat o nové dědické řízení, ve kterém by mohla od státu získat rodinný statek v Lošanech na Kolínsku.

Státní pozemkový úřad, který ve sporu zastupuje Českou republiku, se nebude odvolávat proti rozsudku, který 1. března vynesl kolínský soud.

Ten rozhodl, že její otec Josef Mašín byl v době svého úmrtí v roce 1942 majitelem statku a že smlouvu, kterou postoupil statek svým dětem - Ctiradovi, Josefovi a Zdeně, podepsal pod nátlakem.

„Státní pozemkový úřad tímto zároveň respektuje přání Zdeny Mašínové, jednak aby odvolání nebylo podáno, jednak aby se věcí nezabývala vláda a v neposlední řadě, aby bylo vyčkáno na výsledky dědického řízení po genmjr. Josefu Mašínovi,“ vysvětlila rozhodnutí Svatava Maradová, ústřední ředitelka SPÚ.

Reportáž ze statku v Lošanech.

Mašínová po roce 1989 dostala zpátky dvě osminy komunisty zabaveného statku. O zbytek, který zůstal státu, protože bratři Ctirad a Josef Mašínové se po svých činech odporu proti komunistickému režimu a útěku za hranice domů nevrátili, se posledních pět let usilovně soudila.

Chtěla vrátit celou nemovitost včetně polností a zpochybňovala smlouvu, kterou její otec postoupil statek svým dětem. Zdena Mašínová tvrdí, že otec smlouvu podepsal pod nátlakem a že skutečným vlastníkem majetku byl i v době své smrti on.

Soud jí vyhověl, Mašínová tedy může v dědickém řízení získat majetek zpět.

Reklama

Doporučované