Hlavní obsah

Zdravotních sester bude více. Studenty lákají vyšší platy i nepovinná maturita z matematiky

Zvýšený zájem o studium na středních zdravotnických školách.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Dramatický nárůst platů a taky zrušená státní maturita z matematiky pro zdravotnické obory. To jsou dva důvody, proč Ministerstvo zdravotnictví hlásí zvýšený zájem o studium na středních školách. Loni nastoupilo do škol bezmála 3 200 nových žáků. Jde o výrazný posun. Oproti loňskému roku je to o zhruba tisíc studentů více.

Článek

Podle posledních dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky chybí v nemocnicích po celém Česku zhruba 3,5 tisíce sester. Další by byly potřeba v ambulancích u soukromých lékařů. S rostoucími platy se ale zájem o studium na středních zdravotnických školách zvyšuje.

„Z dostupných dat plyne, že do oboru vzdělání Zdravotnický asistent loni nově nastoupilo 1 791 žáků a do oboru Praktická sestra nastoupilo 1 357 žáků. Jedná se tedy o nárůst o 3 148 nových žáků. Celkově pak v obou oborech aktuálně studuje 9 840 žáků,“ uvedla pro Seznam.cz mluvčí Ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Motivace studentů je poměrně jasná. Zatímco v roce 2012 dostávaly všeobecné sestry a porodní asistentky zhruba 26 700 korun, v roce 2017 už to bylo téměř 34 tisíc korun.

Nejsou to ale jen vyšší platy, které motivují nové studenty nastoupit do oboru. Dalším důvodem je také zrušená povinná maturita z matematiky.

„Podle údajů Ministerstva školství zrušení státní maturitní zkoušky z matematiky pro zdravotnické obory přispělo k jednoznačně zvýšenému zájmu o studium na středních zdravotnických školách – oproti loňskému školnímu roku došlo k nárůstu o 816 žáků v denní formě vzdělávání a 153 žáků v ostatních formách vzdělávání,“ uvedla Štěpanyová s odkazem na informace vládního resortu.

Přesto české zdravotnictví nemá podle poslanců vyhráno. Ne všichni absolventi škol totiž zamíří na pracovní místa v oboru. Část sester stále dává přednost jiným oborům, které jsou daleko lépe zaplaceny.

Reklama

Doporučované