Hlavní obsah

Zdravotnímu ústavu v Ústí nad Labem znovu hrozí zánik

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zdravotnímu ústavu v Ústí nad Labem znovu hrozí zánik. S jeho zrušením počítá připravovaná novela zákona o ochraně veřejného zdraví. Zdravotní ústavy jsou v celé České republice pouze v Ústí a Ostravě.

Článek

„Zákon počítá s tím, že v České republice bude pouze jeden zdravotní ústav, a to právě Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě,“ řekla mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

Zaměstnanci by v případě zrušení ústeckého zdravotního ústavu podle mluvčí nebyli propuštěni, ale pouze by přešli pod nástupnickou organizaci, tzn. změnil by se pouze název jejich pracoviště. „Cílem změny je jednotná struktura řízení ZÚ, nikoliv redukce zaměstnanců nebo předmětů činnosti,“ uvedla Peterová.

Ředitel Zdravotního ústavu se sídlem v Ústí nad Labem Pavel Bernáth řekl, že mu zatím nikdo neoznámil, že by se organizace měla rušit. V ústavu nyní pracuje 424 zaměstnanců a pokrývá devět českých krajů včetně Prahy.

Laboratoře ústavu provádí PCR testy na covid-19 v Ústí nad Labem a Liberci. K 11. prosinci bylo odebráno 27 510 vzorů. Roli ústavu ocenila v minulosti místní samospráva či neziskové organizace. Podle statistik je v Ústeckém kraji o zdravotní péči poskytovanou Zdravotním ústavem se sídlem v Ústí nad Labem velký zájem.

Proti zrušení je ústecký primátor i hejtman Ústeckého kraje. „Nevím o tom nic, budu zjišťovat, co za plánovaným zrušením ústavu je. Chceme znát, proč takový záměr vznikl. Budeme určitě bojovat za to, aby tady zůstal,“ řekl hejtman Jan Schiller (ANO). Obdobně se vyjádřil ústecký primátor Petr Nedvědický. „Připravuje se nyní k tomu materiál. Budeme postupovat obdobně jako v minulosti, kdy hrozil také zánik ústavu,“ řekl primátor.

Zdravotní ústavy vznikly v roce 2003, to jich bylo 14, v roce 2007 fakticky jenom sedm a od roku 2012 pouze dva. Ministerstvo zdravotnictví v roce 2010 oznámilo záměr zachovat zdravotní ústav pouze v Praze a Ostravě. Proti se vyslovila tehdejší hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová (ČSSD) a o jeho zachování požádal tehdejší ústecký primátor Jan Kubata (ODS). V otevřeném dopise upozornil na to, že Ústecký kraj patří v oblasti nemocnosti obyvatel k nejpostiženějším v České republice. V kraji vznikla tehdy také petice za zachování ústavu.

Reklama

Doporučované