Hlavní obsah

Post pro exministra Vojtěcha. Zasedne v ústecké Krajské zdravotní

Foto: Profimedia.cz

Bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

V pondělí zvolené vedení Ústeckého kraje odvolalo na svém prvním zasedání rady představenstvo i dozorčí radu společnosti Krajská zdravotní (KZ), která v regionu spravuje pět nemocnic.

Článek

Ve funkci skončil třeba předseda představenstva Jiří Novák nebo místopředseda Radek Scherfer. Jedním z nově jmenovaných je exministr zdravotnictví Adam Vojtěch, píše Mladá fronta Dnes (MF Dnes).

„Do představenstva byl zvolen ředitel žatecké nemocnice Jindřich Zetek, bývalý ředitel litoměřické nemocnice Leoš Vysoudil, lékař Ondřej Štěrba, vědec v oboru fyzikální chemie Josef Šedlbauer a exministr zdravotnictví Adam Vojtěch, který přislíbil, že nám se svými zkušenostmi a kontakty pomůže,“ řekl MF Dnes nový hejtman Jan Schiller (ANO).

Nové představenstvo bude jednat o pozici generálního ředitele Petra Fialy. Prioritním úkolem budou i odměny zdravotníků za nasazení v jarní vlně epidemie koronaviru. „Dozvěděl jsem se, že někteří musejí odměny vracet nebo je nedostanou v takové výši, jak bylo vládou slíbeno. Může za to špatný krok minulého vedení kraje, já to chci napravit a slíbené odměny doplatit, protože zdravotníci si to zaslouží,“ uvedl hejtman.

Aby mohli zdravotníci odměnu dostat, podmínkou ministerstva zdravotnictví bylo, že ji nemohou získat dvakrát. „Zásadní chybou byl příspěvek od kraje. Budeme to muset napravit a prostředky bude muset najít KZ,“ upozornil Schiller, který je zatím i poslancem.

Dalším důležitým úkolem nového vedení kraje teď bude sestavení rozpočtu na příští rok, který bude muset kvůli epidemii počítat s menšími příjmy od vlády. Schiller přitom na jednání Sněmovny nehlasoval pro větší kompenzace pro kraje. „Kraj je součást státu. To znamená, že pokud je tu krize státu, je to i krize kraje a měst. Volání po tom, že by měly dostat náhradu, neuznávám. Bohužel nám ty peníze budou chybět. Na druhé straně mi vadí, že na jaře bylo rozdáno 70 milionů podnikatelům bez jakéhokoli závazku,“ řekl Schiller.

Na posledním jednání předchozí zastupitelé schválili, že kraj s dluhem 1,2 miliardy si vezme další úvěr 1,5 miliardy korun na investice. Kraj také ručí za miliardový úvěr KZ a zavázal se, že bude v příštích dvou letech KZ sanovat ročně 300 až 400 miliony korun. Navíc kupuje za 120 milionů korun litoměřickou nemocnici a dalších 500 až 600 milionů korun má během pěti let investovat do rumburské nemocnice na Děčínsku.

Zda nové vedení půjčku využije, ještě není jisté. „Měli jsme k dispozici zatím jen pracovní verzi rozpočtu. Budeme se dívat, zda a jak jsou úvěry nasmlouvány a zda jsou tyto finance potřebné a kde. Projednáme to v rámci přípravy rozpočtu, do níž se chceme pustit co nejdříve,“ uvedl hejtman. Zastupitelstvo se kvůli rozpočtu sejde v polovině prosince.

Reklama

Související témata:

Doporučované