Hlavní obsah

Ze Šumavy urazili vlci stovky kilometrů, jeden se objevil až u Hamburku

Vlci jsou na Šumavě k vidění také ve výběhu u návštěvnického centra v Srní.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Šumavští vlci se v uplynulém roce vyskytli i na severu Německa, několik set kilometrů od Šumavy. Tam ve volné přírodě nyní žije minimálně jedna smečka. O přítomnosti vlků svědčí záběry z fotopastí, ale i nálezy jejich kořistí či stop v terénu. Zda se smečka rozrostla o letošní mláďata, není jasné.

Článek

„Fotopasti na české a na německé straně Šumavy zachytily pouze jednotlivé vlky. V dubnu letošního roku máme doloženou přítomnost březí vlčice. Je možné, že vlčata nepřežila, to se v přírodě občas stává, nebo zatím jsme prostě jen neměli štěstí zachytit jejich výskyt. Přítomnost několika vlků na Šumavě je ale zřejmá,“ konstatuje zoolog Správy Národního parku Šumava Jan Mokrý.

Podle něj se v průběhu celého roku objevovaly v oblasti stržené kusy jelení zvěře, které evidentně podlehly útoku vlků. „Ohledávali jsme také desítky kusů usmrcených či pokousaných hospodářských zvířat, hlavně ovcí několika chovatelů, kde vlci často využili sebemenší mezeru pod oplocením,“ dodává Jan Mokrý.

Ukázalo se také, že vlci ze Šumavy mají hodně velký akční rádius. Jejich přítomnost zaznamenali i několik stovek kilometrů od Šumavy, daleko na severu Německa. „V oblasti Durynska, asi 500 kilometrů vzdušnou čarou severně od Šumavy, byl objeven muflon evidentně ulovený vlkem. Z kořisti byl odebrán vzorek slin a následná analýza DNA prokázala, že jde o loňské vlče samce, které pochází ze Šumavy,“ informoval náměstek ředitele Správy Národního parku Šumava Martin Starý a dodal, že se nejedná o jediný takový případ.

Nedaleko Hamburku, zhruba 800 kilometrů vzdušnou čarou od Šumavy, došlo letos ke střetu vlka s autem, který zvíře nepřežilo. Analýza DNA tohoto jedince opět prokázala, že se jedná o vlka, který se narodil loni na Šumavě.

Ve volné přírodě žije na Šumavě kromě vlka také rys ostrovid, jejich počet se odhaduje zhruba na šest desítek. Jeden z nich se odsud přesunul do chráněné krajinné oblasti Brdy. Zachytila jej fotopast, jeho přesnou identifikaci umožnila jedinečná kresba, kterou má každé zvíře.

„Díky moderním metodám výzkumu víme, že rys, kterého zachytila fotopast v Brdech, se v roce 2017 narodil rysici zvané Majka ve střední části Národního parku Šumava. Tady byl naposledy zaznamenán ještě jako kotě závislé na matce v lednu 2018. Odtud se vydal do Brd, což je vzdušnou čarou nejméně sedmdesát kilometrů,“ vysvětluje Luděk Bufka, zoolog Národního parku Šumava, který se výzkumu rysů dlouhodobě věnuje.

„Brdy jsou takovým ostrovem horské přírody uprostřed Čech a rysové tu mají pro svůj život vhodné podmínky – dostatek potravy, prostoru, míst pro úkryt i relativní klid. Objevují se tu sporadicky už od devadesátých let, ale nepodařilo se zaznamenat, že by tu žili trvale,“ konstatuje Bohumil Fišer z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, vedoucí Správy CHKO Brdy.

Reklama

Doporučované