Hlavní obsah

Ze světa velké advokacie do Senátu. Jan Holásek překvapil v Hradci

Foto: Jan Holásek

Postupující kandidát do Senátu Jan Holásek.

Reklama

V prvním kole senátních voleb v Hradci Králové překvapil postupující právník Jan Holásek. Porazil hned několik regionálně známých jmen. On sám ale zas tak neznámý není.

Článek

Trochu překvapivým finalistou boje o senátní křeslo za Hradec Králové se stal sedmačtyřicetiletý právník Jan Holásek.

Byť jde o hradeckého rodáka, a dle jeho slov patriota, v rodném městě není až tolik známý, protože většinu profesního života prožil v Praze. Do Hradce Králové se vrátil před několika lety, dostal se do městského zastupitelstva a nyní v prvním kole senátních voleb porazil řadu známých hradeckých jmen, která o křeslo senátora usilovala.

„Zapojil jsem se tu do veřejného dění a myslím, že Hradec to zavnímal a že i to asi k úspěchu přispělo,“ míní advokát Holásek, jehož jméno znají především lidé z oboru advokacie.

Z Hradce Králové totiž zmizel hned po maturitě, kdy odešel do Prahy studovat práva, ve studiu pokračoval i v USA či Velké Británii. „Do Hradce jsem se ale stále snažil vracet,“ připomíná, že ani pobyt ve „velkém světě“ jeho vazby na rodný region nezpřetrhal.

Jeho kariéru asi nejvíc nakopl rok 2001, kdy s několika spolužáky z vysoké školy založil právnickou kancelář Havel, Holásek & Partners. Ta se během deseti let vyšvihla mezi největší kanceláře ve střední a východní Evropě a dosáhla miliardových obratů.

V roce 2015 svůj podíl prodal a začal se věnovat privátní praxi zejména pro své stálé klienty a zabrousil také do různých realitních, investičních a filantropických projektů souvisejících s bydlením i kulturou, v nichž se angažuje do teď.

Dalo by se říct, že profesního vrcholu už dosáhl s úspěchem, jakého se dostalo jeho již bývalé advokátní kanceláři. Osobně třeba vedl právnický tým při projektu výstavby největšího Terminálu sever 2 na ruzyňském letišti.

Je tedy kandidatura do Senátu pokusem o dosažení dalšího vrcholu?

„Určitě to neberu jako nějakou pěknou vizitku na závěr, když to tak řeknu. Pro mě je kandidatura do Senátu naopak snahou o ještě větší pomoc mému regionu. Ano, možná bych ten čas mohl strávit v privátní sféře, víc v právničině nebo v oblasti investování, ale já v tom vidím možnost se aktivně zapojit a pracovat pro region,“ vysvětluje svoji motivaci.

I proto se prý pro kandidaturu rozhodl ještě v produktivním věku a nikoliv po šedesátce či sedmdesátce, jak to často u senátorů chodí. Senát berou opravdu jako završení své kariéry. „V aktivním věku se ale té šestileté práci můžete věnovat opravdu dlouhodobě a systémově,“ míní hradecký právník, který se chce i v Senátu věnovat tomu, co je mu nejbližší, tedy veškeré legislativě týkající se dostupného a družstevního bydlení.

„Přispěje to i tomu, že lidé budou víc zůstávat v menších městech a obcích a nebudou se stěhovat do velkých center. Má to i tedy dopad na makroekonomickou situaci, že bohatství národní se víc distribuuje po celé zemi,“ naznačuje svoji vizi.

Podle politologa univerzity v Hradci Králové Karla Kouby vystřelilo advokáta Holáska do druhého kola senátních voleb hned několik faktorů. Velmi důležitý byl způsob, jakým vedl kampaň.

„Měl velmi přesvědčivou kontaktní kampaň. Navštěvoval vesnice a obce, mluvil s jejich představiteli, s lidmi, spojil to s kulturní událostí (letní kino). Prezentuje se jako člověk, který ty lidi dokáže v Praze zastoupit,“ vysvětluje Kouba, podle nějž má sedmačtyřicetiletý právník kandidující jako nezávislý za několik středopravých stran šanci i v kole druhém.

Tam se utká s lékařem a poslancem vládního hnutí ANO Jiřím Maškem. Ten je v Hradci Králové vcelku oblíbený, dlouhá léta jezdil jako lékař záchranné služby, hradeckou záchranku před odchodem do velké politiky dokonce řídil. Podle politologa mu však v druhém kole může uškodit právě jeho stranická příslušnost.

Reklama

Doporučované