Hlavní obsah

Ze zapálení kostela v Třinci policie obvinila dva muže a mladíka

Policie obvinila tři muže ze zapálení kostela.

 

Reklama

V případě odsouzení jim hrozí trest až patnáct let. Podle policie šlo o úmyslný čin.

Článek

Policie obvinila tři muže ze založení středečního požáru vzácného dřevěného kostela v Třinci-Gutech na Frýdecko-Místecku. Jeden obviněný je mladistvý, všichni tři jsou české národnosti. Za trestný čin obecného ohrožení jim hrozí až 15 let vězení. Novinářům to dnes řekl moravskoslezský policejní ředitel Tomáš Kužel.

Šlo podle něj o úmyslný trestný čin. „Je to velmi čerstvá záležitost a policie v současné době na motivu celé záležitosti pracuje,” řekl Kužel. Uvedl dále, že policie bude jednat o možném vzetí obviněných do vazby.

Dřevěný kostel Božího těla v Gutech pocházel z 16. století. Byl cennou památkou s mnohým původním vybavením a obrazy z první poloviny 16. století. V letech 2012 až 2014 byl zrekonstruován za 4,3 milionu korun. Hmotné škody půjdou podle předběžných odhadů do desítek milionů korun, historická ztráta je ale nevyčíslitelná.

Záhy po požáru se začalo uvažovat o obnově kostela. Většinu nákladů by měla pokrýt pojistka, o další náklady je připraveno podělit se Ministerstvo kultury a město, připravuje se také veřejná sbírka a počítá se s příspěvkem vlastníka památky, tedy místní farnosti.

Požár zničil před 15 lety rovněž dřevěný kostel svaté Kateřiny z 16. století v Ostravě-Hrabové. Způsobila ho závada na elektroinstalaci. Na jeho místě pak vznikla přesná kopie.

Reklama

Doporučované