Hlavní obsah

Zeď na hranici s Mexikem by měla zaplatit armáda, tvrdí Trump

Trump původně slíbil, že k platbě za stavbu zdi přiměje Mexiko. Video: AP, Reuters

 

Reklama

Prezident USA dál hledá možnosti, jak realizovat stavbu zdi podél hranice s Mexikem. U mexické vlády ani v Kongresu nepochodil, a tak se obrací na americkou armádu.

Článek

Americký prezident Donald Trump přišel s novým plánem na financování zdi na hranici s Mexikem. Stavbu má podle něj financovat armáda. Informoval o tom deník The Washington Post (WP) s odvoláním na tři nejmenované zdroje. Mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová věc zatím nijak nekomentovala.

Prezident se na armádu obrátil po neúspěšné snaze přimět za stavbu zdi zaplatit Mexiko. Armáda by podle něj měla stavbu financovat proto, že jde o záležitost „národní bezpečnosti“.

Podle informací WP o návrhu jednal minulý týden s několika republikánskými zákonodárci včetně předsedy Sněmovny reprezentantů Paula Ryana. U republikánů měl vyvolat rozpačité reakce, uvedl deník.

Demokraté Trumpův návrh odmítají otevřeně. „To by bylo nehorázné mrhání armádními financemi, které by dlouhá léta řešily soudy. Ministr obrany James Mattis by se tím neměl rozptylovat a použít ty peníze pro naše vojáky a nepodporovat politické fantazie prezidenta,“ sdělil Washington Postu šéf senátních demokratů Chuck Schumer.

Trump během prezidentské kampaně v roce 2016 prohlašoval, že stavbu zdi zaplatí Mexiko, neboť je zodpovědné za příval přistěhovalců bez potřebných dokladů přes svou severní hranici. Mexické vládní špičky však jeho požadavek důrazně odmítly, prezident Enrique Peña Nieto kvůli tomu dokonce zrušil návštěvu do USA.

Šéf Bílého domu se poté pokoušel přesvědčit Kongres k uvolnění potřebné částky více než 20 miliard dolarů v rámci rozpočtu, ve vládních výdajích však zákonodárci schválili jen 1,57 miliardy dolarů. Demokraté za souhlas se štědřejším financováním zdi požadovali vyřešit ochranu tzv. snílků – přistěhovalců, kteří do USA přišli jako děti. Na tom se však politici obou stran neshodli.

Reklama

Doporučované