Hlavní obsah

Zelená pro MotoGP. Brno na akci přispěje 60 miliony korun

Foto: automotodrombrno.cz

Letošní Velká cena Brna se má jet bez diváků kolem trati. Mohou za to koronavirová opatření.

Reklama

Brněnští schválili 60milionovou dotaci na poplatek pro následující dva roky. Zbytek zalistovacího poplatku pro konání MotoGP má zaplatit stát a Jihomoravský kraj.

Článek

Mistrovství světa silničních motocyklů bude mít nejspíš i v příštích dvou letech zastávku v Brně. Zastupitelé města totiž v úterý schválili, že Brno na následující ročníky přispěje na akci 60 miliony korun.

A to i v době, kdy si Brno hodlá brát kvůli koronavirovým dopadům miliardový úvěr. „Bez ohledu na peníze je MotoGP symbolem Brna, který do města patří,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS). Předpokládá se, že podobnou nebo ještě vyšší dotaci ve čtvrtek na mimořádném jednání schválí i zastupitelé Jihomoravského kraje. Vedení kraje v čele s hejtmanem Bohumilem Šimkem o zachování závodu také usiluje.

Šampionát pořádá španělská promotérská společnost Dorna Sports. V uplynulých týdnech vyjednávala podmínky s představiteli Brna a kraje. Právě ty tvoří Spolek pro MotoGP, který závod na Masarykově okruhu zajišťuje. Vzhledem k dopadům koronaviru vyjednávali o smlouvě na dva následující ročníky zároveň. Letošní závody se mají jet devátého srpna, výjimečně bez diváků nebo s minimálním počtem.

Hejtman Šimek se nedávno s Dornou dohodl, že zalistovací poplatek za dva roky vyšplhá celkem na 7 milionů eur, tedy 187 milionů korun. „Podařilo se mi vyjednat komplexní dohodu, která zajišťovala konání Grand Prix v obou letech za exkluzivních podmínek,“ řekl hejtman.

Náležitosti smlouvy prodiskutoval i s premiérem Andrejem Babišem a ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou (oba ANO). Ministerstvo přislíbilo, že na závody pošle 85 milionů korun. Za předpokladu, že se výrazně nezmění kurz koruny vůči euru, budou příspěvky státu, města a kraje na zalistovací poplatek stačit.

Brněnští zastupitelé měli původně rozhodovat o částce 70 milionů korun na MotoGP. Po návrhu koaličních lidovců schválili o deset milionů méně. „Třicet milionů korun za jeden rok považujeme za stropní částku. I vzhledem ke složité situaci, ve které se město nachází. Vytváříme tak pozici vůči ostatním partnerům. Připadá mi to korektní ze strany města,“ uvedl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Pro nižší částku hlasovala i většina občanských demokratů, včetně primátorky. „A to i s vědomím, že velmi pravděpodobně před zastupitele předstoupíme v budoucnu znovu. Je možné, že budeme muset vyrovnávací platbu navýšit. Nikdo teď neví, jestli to bude o pět, či deset milionů korun,“ dodala primátorka.

Brno i stát letos poprvé dostanou prostor i na televizní propagaci po celém světě. Šampionát sleduje víc než půl miliardy lidí. „Vysílá se ve 207 zemích světa. Má to nezpochybnitelný význam pro město,“ sdělila zastupitelka ODS Kristýna Černá, která se zabývá cestovním ruchem.

Závod má i mnoho kritiků. Podle nich se z veřejného rozpočtu zbytečně vyhazují desítky milionů korun.

Úternímu usnesení dali zelenou i koaliční Piráti. Přesto do budoucna žádají novou analýzu závodů pro stát i region. „Měli bychom si znovu vyhodnotit ekonomické přínosy MotoGP a zjistit, jaký postoj mají k závodům Brňané,“ uvedl náměstek primátorky Tomáš Koláčný.

Letošní závody se mají jet devátého srpna. Kvůli koronavirovým opatřením nejspíš bez diváků.

Město chce s Dornou nadále jednat o následné smlouvě pro roky 2022–2026. „Rádi bychom také jednali s vládou o výjimce, co se týče diváků na letošní ročník,“ dodala primátorka.

Reklama

Související témata:

Doporučované