Hlavní obsah

Železnorudsko očekává stejně jako loni silný nápor letních turistů, hlavně rodin

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Celou Šumavu navštíví přes dva miliony lidí ročně, nejvíce v červenci a srpnu a v lednu a únoru. Průzkumy informačního turistického centra Železná Ruda potvrzují, že 85 procent lidí se na Šumavu vrací.

Článek

Železnorudsko, největší rekreační oblast v Plzeňském kraji, očekává stejně jako loni výrazný nápor prázdninových turistů, zejména rodin s dětmi. Podle vedoucí informačního turistického centra Železná Ruda Barbory Kučeravé nebude mít hodně lidí zájem vycestovat a zůstanou v Česku a Šumava je oblíbená.

„Loni už to byl frmol a věřím, že letos to bude podobné. Všichni podnikatelé v cestovním ruchu i obce se na snažili na léto intenzivně připravit, i když to bylo velmi složité a rychlé kvůli nejasným termínům a parametrům rozvolňování,“ uvedla.

Ze socioekonomického monitoringu, který zpracovávala Univerzita BOKU z Vídně, vyšlo, že Šumavu navštíví přes dva miliony lidí ročně, nejvíce v červenci a srpnu a v lednu a únoru. Zhruba 125 tisíc lidí projde Modravou. „(Nedaleká) Železná Ruda je trochu slabší, v našem infocentru bylo v loňském covidovém roce 65 tisíc lidí, téměř stejně jako rok předtím, ale to jsme měli skoro půl sezony zavřeno,“ řekla Kučeravá. Denní vrcholy byly 450 lidí, o rok dřív 350. Z monitoringu vyšlo také například to, že vstupní branou Šumavy je železnice.

Zatímco v minulých letech mělo město s 1630 obyvateli už v březnu kalendář akcí, tak letos ještě koncem května nevědělo, co může uspořádat. Podle místostarosty Petra Najmana (Volba pro Železnorudsko) město intenzivně připravuje na 6. a 7. srpna Železnorudské slavnosti. Letos bude jejich součástí vzpomínka na 30. výročí opětovného zprovoznění hraniční železniční stanice Alžbětín, jejíž polovina patří Němcům. Město dále chystá Večer pro Železnorudsko na 11. září od 12:00.

Od 26. června do poloviny září běží letní turistická soutěž na trase mezi Brčálníkem a Hojsovou Stráží. Návštěvníci si v infocentru vyzvednou leták a s ním projdou trasu, nasbírají razítka a poté se losují ceny, které poprvé věnovali místní podnikatelé. Návštěvníci mohou projít osm naučných stezek. Letos město přidalo stezku Národního parku a CHKO Šumava u Brčálníku a Zajícovu a Datlovu stezku sportovního areálu Špičák.

Ve městě je denně od 08:00 do 17:30 otevřeno environmentální a informační centrum. „Celou expozicí nově procházejí stopy rysa, který už žije na Šumavě spoustu let. A je tam také pár stop vlka, který se sem vrátil před čtyřmi lety. Děti mají za odměnu všechny posbírat,“ uvedla vedoucí. V přízemí je muzeum lyžování a knihy o přírodě. Nahoře je šest kabinetů - čáp černý, jelen, bobr s bobřím hradem, geologie geomorfologie, les, byliny a houby. „Je tam třeba spousta starých nástrojů, které se používaly při sběru bylin a hub před 100 lety,“ řekla.

Město ještě letos nestihne připravit centrální ubytovací systém, díky němuž by infocentrum vědělo, kde a kolik lůžek je volných. „Chce to až 200 tisíc korun, ale Železná Ruda letos vinou koronakrize přišla o spoustu peněz,“ dodala.

Reklama

Doporučované