Hlavní obsah

Železný stáhl svoje obrazy z výstavy. Prý kvůli chybnému popisku

Foto: ČTK

Snímek z retrospektivní výstavy děl Mikuláše Medka.

Reklama

Z výstavy malíře Mikuláše Medka v pražské Valdštejnské jízdárně zmizelo osm obrazů a jedna socha, které zapůjčila Galerie Zlatá husa spravující kolekci bývalého ředitele TV Nova Vladimíra Železného.

Článek

Informuje o tom online deník Aktuálně.cz.

Díla, jež patří do Železného sbírky, byla podle Aktuálně.cz stažena i z dalších míst, kde se velkolepá a dlouho připravovaná výstava koná, totiž z Veletržního paláce a Kláštera svaté Anežky. Vladimír Železný je největším soukromým zapůjčitelem - kromě Medkovy rodiny. Stáhl všech svých 11 děl.

Důvodem má být špatný popisek pod reprodukcí jednoho obrazu v katalogu. Odborníci se s takovou reakcí nesetkali.

Foto: Arthouse Hejtmánek

Dílo Akce I (Vajíčko).

„Minulý týden mi paní Železná psala, že v autorském výtisku katalogu, který obdrželi, našli jednu chybu v popisce,“ cituje Aktuálně.cz Medkovu vnučku Adélu Procházkovou. Pomáhala s produkcí výstavy a jednala tedy i s Konstancií Železnou, jež je správkyní manželovy sbírky.

Podle Procházkové šlo o popisek nejdražšího díla, obrazu Akce I (Vajíčko). Bylo v něm uvedeno „Soukromá sbírka“, namísto přesného „Galerie Zlatá husa, Praha“.

Minulý rok Železný získal plátno Akce I (Vajíčko) v dražbě za 57 milionů korun s aukční přirážkou.

„Byl to i pro laickou veřejnost velký tahák,“ řekla pro Aktuálně.cz Procházková. „Ale ani z praktického důvodu nebylo snadné ta velmi rozměrná plátna nahradit. Na to, že jsme na výměnu neměli ani týden, se to podařilo dobře vymyslet a nahradit.“

Neobvyklé řešení ze strany Vladimíra Železného nechápe kurátorka Lenka Bydžovská. „Téměř třicet let spolupracuji na výstavách moderního umění u nás i v zahraničí a s podobným jednáním jsem se zatím nesetkala,“ uvedla.

Vladimír Železný se k věci nevyjádřil.

Reklama

Související témata:

Doporučované