Hlavní obsah

Zeman, Drahoš i Hilšer. Úřad šetří chyby v kampani kandidátů na prezidenta

Chyby ve financování kampaně mají podle Radiožurnálu finalisté voleb Jiří Drahoš a Miloš Zeman.

Reklama

Úřad kontrolující financování stran již dříve oznámil, že někteří z kandidátů na prezidenta například nedodali včas účetnictví ke kampani.

Článek

Většina kandidátů na hlavu státu z poslední prezidentské volby v roce 2018 chybovala ve financování kampaně. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí proto zahájil, nebo zahájí kontrolu u šesti z celkových devíti platných prezidentských kandidátů. Uvedl to dnes Český rozhlas Radiožurnál. Kandidáti chybovali třeba v údajích o dárcích nebo nedodali včas některé materiály. Za chyby hrozí pokuta 10 000 korun až půl milionu.

Úřad nezveřejnil, u kterých kandidátů chyby našel. Podle rozhlasu jde o senátory Jiřího Drahoše, Pavla Fischera a Marka Hilšera, bývalého premiéra Mirka Topolánka, textaře Michala Horáčka i prezidenta Miloše Zemana, který post ve volbě obhájil. Pochybení potvrdil rozhlasu Hilšer, u něhož úřad zjistil třeba chybějící údaje u některých dárců.

„Já jsem měl drtivou většinu drobných dárců a u nich nebylo bohužel možné dohledat datum narození a obec trvalého bydliště,“ řekl Českému rozhlasu Hilšer. Dodal také, že některé údaje zaslal úřadu později, než měl. „To je samozřejmě pochybení, ale to není nic, co by bylo motivováno nějakým úmyslem něco někde zatajit. Ta kampaň byla naprosto transparentní, jsou to podle mého názoru technikálie,“ řekl. Proti výsledkům kontroly Hilšer nepodal námitky a je připraven zaplatit případnou pokutu.

Drahoš a Horáček Českému rozhlasu jen potvrdili, že si od nich úřad vyžádal dokumenty ke kontrole kampaně. „Já jsem si jistý, že můj tým zvládl kampaň transparentně a zdokladovatelně,“ uvedl Drahoš. Také Horáček sdělil Radiožurnálu, že nemá pocit, že by jeho tým chyboval. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček Českému rozhlasu rovněž řekl, že Zemanova kampaň byla v pořádku. Prezident Zeman jako jediný ze zmíněných kandidátů nemůže za případné chyby dostat pokutu. Fischer a Topolánek na dotazy nereagovali, uvedl Radiožurnál.

Úřad kontrolující financování stran již dříve oznámil, že někteří z kandidátů na prezidenta například nedodali včas účetnictví ke kampani. Část kandidátů také nedodržela termín pro odeslání peněz zbylých na jejich transparentních účtech na charitu. Někteří poslali nevyužité peníze od dárců na dobročinnost pozdě a jiní naopak příliš brzy.

Reklama

Doporučované