Hlavní obsah

Zeman je jako Hitler, napsal politik na Facebooku. Podle soudu to není trestné

Foto: hrad.cz

Na sociální síti bývalý radní Jesenice u Prahy Martin Lang na adresu prezidenta Zemana mimo jiné napsal, že „je druhý Hitler a je nutné ho podřezat jako svini“.

Reklama

Nejvyšší soud zamítl dovolání žalobců, kteří trvali na potrestání bývalého radního Jesenice u Prahy Martina Langa. Čelil obžalobě kvůli facebookovému příspěvku, ve kterém ostře napadal prezidenta Miloše Zemana.

Článek

Lang, dříve člen ODS, útočil nejen na prezidenta, ale také na další politiky. Justice případ postoupila jen do přestupkového řízení. Podle nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana šlo přitom jednoznačně o trestný čin. Nejvyšší soud ovšem jeho podnětu nevyhověl.

Podle soudu šlo o hraniční případ, ve kterém je nutné zohlednit také kontext a motivaci Langových výroků. Komunální politik kritizoval zdanění peněžních náhrad z církevních restitucí, které později zrušil Ústavní soud.

Nejvyšší soud zdůraznil, že příspěvky na Facebooku mohou v obecné rovině zavdat příčinu k trestnímu stíhání. Jde o „projev vůle ve vnějším světě“, na který je nutné vztahovat stejné parametry jako na každé jiné jednání. V Langově případě však podle soudu vzhledem ke kontextu postačí přestupkové řízení.

Foto: Facebook Martina Langa

Status tehdejšího předsedy jesenické ODS Martina Langa.

Na sociální síti Lang na adresu prezidenta Zemana mimo jiné napsal, že „je druhý Hitler a je nutné ho podřezat jako svini“. Reagoval na to, že Zeman souhlasil se zdaněním náhrad vyplácených církvím. Poslance, kteří pro zdanění náhrad hlasovali, Lang označil za „proradná prasata“, jež je dovoleno zabíjet.

„Projev obviněného v daných souvislostech nelze vnímat pouze jako nesouhlasný politický projev, ale jako akt verbálního násilí, který je již za hranou vyjádření politického postoje nebo názoru,“ stálo v Zemanově dovolání.

Státní zastupitelství Langa obžalovalo za podněcování k trestnému činu, hrozilo mu až dvouleté vězení nebo peněžitý trest. Bývalý radní se u soudu hájil tím, že své vyjádření myslel v nadsázce a nechtěl nikoho instruovat k fyzické likvidaci prezidenta, což uznaly také pražské soudy.

Podle Pavla Zemana ale Langův příspěvek přesáhl přípustnou intenzitu kritiky, snížil se k dehonestujícímu a dehumanizujícímu hodnocení politického názoru jiných, pro který jim vyhrožoval smrtí. Pavel Zeman zdůrazňoval, že šlo o komunálního politika, jenž má vyšší míru odpovědnosti.

ODS kvůli výroku vyloučila Langa ze strany. Rezignoval také na funkci radního. Sněmovna schválila zdanění peněžitých náhrad, které církve dostávají od státu za majetek nevydaný v restitucích, předloni 23. dubna. Proti zákonu se postavil Ústavní soud, který konstatoval, že dodatečné snížení finanční náhrady za křivdy způsobené komunistickým režimem míří proti principům demokratického právního státu.

Reklama

Doporučované