Hlavní obsah

Zeman je zpátky z Číny, v Rýnovicích u Kajínka čekají na jeho pokyn

V Rýnovicích se čeká na Zemanův podpis pro Kajínka.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Většina lidí prezidentovu milost schvaluje, odborná veřejnost je však nad propuštěním dvojnásobného vraha silně v rozpacích.

Článek

Až se vrátím z Číny, podepíšu, řekl přesně před týdnem ve svém televizním pořadu prezident Miloš Zeman, když oznámil udělení milosti pro dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka.

Od brzkého čtvrtečního rána je hlava státu zase Praze a v rýnovické věznici se čeká, jak rychle své slibované kroky naplní.

Reportér Seznamu Hanuš Hanslík se do Rýnovic vydal, i když podle jeho informací nemusí být Kajínkovo propuštění tak rychlé.

Video: Proč lidé a prezident věří dvojnásobnému vrahovi.

Rozhovor s publicistou Josefem Klímou.

Mezi částí personálu Vězeňské služby se spekuluje o tom, že vězeň, který podle několika soudních verdiktů zastřelil před čtyřiadvaceti lety u Plzně dva lidi, nepůjde na svobodu tak rychle po prezidentově návratu.

Počítá se prý s tím - ale je třeba tuto informaci brát jako neověřenou a spíše spekulativní - že se propouštěcí procedura odehraje až po neděli.

Vězeňské službě k jejímu zahájení stačí pokyn, že prezident akt milosti vykonal, k samotnému odchodu Kajínka však musí mít vedení věznice v ruce podepsaný dokument.

Jiří Kajínek bude omilostněn s částečnou podmínkou. Sedm let se nesmí dopustit žádného trestného činu, jinak se do doživotní cely zase vrátí.

Jeho omilostnění sice prezidentovi veřejnost ve většině schvaluje - podle průzkumu agentury Median pro Českou televizi - v právnické komunitě však nad tímto krokem panují rozpaky.

Videorozhovor: Někteří svědci mohou být ohroženi, říká soudce, který dal Kajínkovi doživotí

Jindřich Šídlo popisuje setkání s plzeňským soudcem Pravoslavem Polákem.

Reklama

Doporučované