Hlavní obsah

Zeman jmenoval Kauckého novým předsedou ÚOOÚ

Foto: ČTK/PR/Kancelář Senátu, ČTK

Jiří Kaucký.

Reklama

Kaucký se funkce ujme 1. září, jeho funkční období bude pětileté.

Článek

Prezident Miloš Zeman jmenoval Jiřího Kauckého novým předsedou Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Na Twitteru o tom informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Kaucký se funkce ujme 1. září, jeho funkční období bude pětileté. Návrh na jmenování bývalého státního tajemníka na ministerstvu vnitra do čela úřadu schválil minulý týden Senát.

Sedmačtyřicetiletý Kaucký v čele úřadu nahradí Ivanu Janů, které končí funkční období. Senát mu dal přednost před místopředsedou úřadu Josefem Prokešem.

Kaucký byl dosud ředitelem správního odboru ministerstva vnitra, kde byl do letošního jara státním tajemníkem. Ve státní službě působí po dvě desetiletí. Je také předsedou Etické komise České republiky pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu.

ÚOOÚ vznikl před 20 lety. Má za úkol především bránit zneužívání osobních dat. Může kvůli tomu kontrolovat veřejné instituce i soukromé firmy, které s těmito údaji pracují. Za porušení zákona může úřad uložit až desetimilionovou pokutu a nařídit zničení shromážděných údajů.

Úřad řídí předseda, kterého jmenuje a případně odvolává prezident na návrh Senátu. V čele úřadu se dosud vystřídali tři předsedové. Prvních pět let vedl ÚOOÚ Karel Neuwirt, který se předtím podílel na přípravě zákona o ochraně osobních údajů. V létě 2005 jej pak vystřídal tehdejší pražský radní a někdejší primátor hlavního města Igor Němec. Od konce srpna 2015 je předsedkyní někdejší ústavní soudkyně Ivana Janů, která o další pětiletý mandát už neusilovala.

Reklama

Doporučované