Hlavní obsah

Zeman: K povinnému očkování bych se přikláněl, když bude další vlna pandemie

Foto: Profimedia.cz

Český prezident Miloš Zeman.

Reklama

Prezident uvedl, že je nutné apelovat na lidi, aby k vakcinaci šli. Sám půjde na přeočkování příští rok na jaře.

Článek

Prezident Miloš Zeman by se přikláněl k povinnému očkování proti koronaviru, pokud by přišla další vlna epidemie. Nyní to podle něj není nutné, řekl dnes v rozhovoru pro Blesk.cz.

Prezident v rozhovoru pro Blesk uvedl, že je nutné apelovat na lidi, aby k vakcinaci šli. Sám půjde na přeočkování příští rok na jaře.

Povinná vakcinace je podle Zemana složitá otázka, na kterou není jasná odpověď. Nyní ale vzhledem k dosavadnímu počtu naočkovaných lidí není nutná, řekl. Dokončené očkování má v Česku víc než 5,5 milionu lidí.

„Na druhé straně, kdyby zde byla další vlna covidu s nějakou neznámou mutací a ta zasáhla vysoký počet lidí, tak bych se k povinnému očkování přikláněl,“ doplnil prezident. Premiér Andrej Babiš (ANO) před měsícem uvedl, že za této vlády očkování proti covidu v ČR povinné nebude.

Se svým ošetřujícím lékařem se už Zeman dohodl, že příští rok na jaře půjde na přeočkování, řekl. S prvním očkováním váhal, protože má strach z jehel. „Ono mě to kupodivu nebolelo, k mému překvapení. Takže právě proto půjdu na to přeočkování,“ řekl dnes.

„S váháním“ Zeman podpořil uznávání protilátek proti covidu-19 pro prokázání bezinfekčnosti, které by rád zavedl Babiš i sněmovní opozice. Náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková ve čtvrtek uvedla, že pro uznávání protilátek není dost důkazů. „Spor je spíše v tom, jak intenzivní protilátky mají (pro uznání bezinfekčnosti) být,“ podotkl prezident. Zdůraznil, že se nepovažuje za epidemiologa.

Reklama

Doporučované