Hlavní obsah

Zeman může jmenovat Fialovu vládu i v nemocnici, říká protokolář

Foto: twitter.com/PREZIDENTmluvci

Prezident Miloš Zeman je hospitalizovaný v ÚVN. Veřejnost čeká, jak bude po volbách postupovat. (archivní snímek)

Reklama

Nemocný prezident Miloš Zeman může začít řešit povolební situaci s vítězem voleb klidně i telefonicky. Ke jmenování vlády nemusí dojít jen na Hradě či v Lánech. Tvrdí to zkušený hradní protokolář Miroslav Sklenář.

Článek

Jak dlouho bude prezident Miloš Zeman hospitalizovaný, veřejnost neví. „Mohu jen potvrdit, že v současné době podstupuje léčbu, která si vyžádá čas,“ uvedla ve čtvrtek odpoledne nejasně prezidentova manželka Ivana Zemanová.

Současně předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) oznámil, že prezident při jeho návštěvě v nemocnici podepsal dokument o svolání schůze Poslanecké sněmovny v novém složení. Dle tohoto tvrzení prezident úřaduje, byť je nutné dodat, že autentičností Zemanova podpisu se začala zabývat policie.

K tomu se nabízí otázka: Může Zeman z nemocničního lůžka - nezlepší-li se jeho stav natolik, aby mohl být propuštěn z nemocnice - vykonávat případně i další úkony? Například pověřit vítěze voleb jednáním o sestavení vlády či jmenovat premiéra a členy vlády?

Fiala na telefonu

Bývalý dlouholetý hradní protokolář Miroslav Sklenář, který sloužil na Hradě za Václava Havla i Miloše Zemana, míní, že prvotní prezidentské úkony spojené s vyjednáváním o nové vládě Petra Fialy (ODS) se mohou odehrát - vzhledem k nutnosti jednat časově maximálně efektivně - na dálku.

„Umím si představit, že za pár dnů se prezident spojí s Petrem Fialou telefonicky a pověří ho, aby začal o sestavení kabinetu vyjednávat. Mimochodem v roce 1998 vedl jednání o vzniku úřednické vlády Josef Lux, kterého takto pověřil Václav Havel. Je to neformální úkol,“ řekl Sklenář v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Nejobtížnějším momentem ale podle Sklenáře budou úkony, které si vyžadují osobní přítomnost prezidenta Zemana, jenž je upoutaný na lůžku a neví se, kdy a zda vůbec bude moci zase úřadovat alespoň ze zámku v Lánech.

Vláda z nemocnice

Jde nejen o jmenování velvyslanců či soudců, ale hlavně o jmenování vlády a jejích členů. „Jestli k tomu dojde na Hradě, v Lánech nebo v nemocnici, je vlastně jedno. Probíhá to tak, že kancléř přečte text slibu a vyzve každého člena vlády, aby předstoupil před prezidenta republiky, zřetelně vyslovil slovo slibuji a podal prezidentovi pravou ruku,“ popsal Sklenář, který ve funkci protokoláře působil za Havlovy éry v letech 1996 až 2004 a následně i za Zemana v letech 2016 až 2018.

Podle něho česká politika pamatuje situaci, kdy se schylovalo ke jmenování ministra v nemocnici.

„Za prezidenta Havla, tuším za vlády Václava Klause, bylo nutné jmenovat jednoho ministra. Stalo se to v době, kdy byl prezident Havel na JIP se všemi těmi hadičkami. Trénovali jsme, jak by takový ceremoniál mohl v nemocničním prostředí proběhnout. Václav Havel byl strašně unavený, bledý, ale bavilo ho, že je to jako v divadle,“ vzpomíná Sklenář.

Nakonec se však prezident a jeho lidé rozhodli podstoupit zdravotní risk a jmenování provést na Hradě. „Rozhodli jsme se, že přeci jen ten akt provedeme na Hradě. Pro Václava Havla to bylo fyzicky strašně náročné, byť se pro takovou variantu sám rozhodl, zvládl to. Dodnes si ale říkám, že jsme se měli rozhodnout spíše pro jmenování ministra v nemocnici,“ dodal Sklenář.

Stroj na podpisy

Nejde jen o nejasný zdravotní stav prezidenta republiky, ale i to, jak netransparentně prezidentská kancelář v čele s kancléřem Vratislavem Mynářem kolem prezidentova onemocnění postupuje. Naposledy se vůči postupu ředitele prezidentské kanceláře musela vymezit samotná ÚVN, když Mynář na JIP za Zemanem bez vědomí ošetřujícího lékaře přivedl předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (ANO).

Ten si ze schůzky odnesl údajně Zemanem podepsaný dokument o svolání schůze nové Poslanecké sněmovny. Pravostí prezidentova podpisu se nicméně budou zabývat kriminalisté.

Někdejší hradní protokolář Miroslav Sklenář s nadsázkou připomněl historku, jak se Václav Havel při setkání s jedním z amerických prezidentů zajímal o důmyslný podpisový stroj, který mají tamní prezidenti k dispozici.

„Jeden z amerických prezidentů v 90. letech před Václavem Havlem zmínil, že američtí prezidenti mají k dispozici podpisový stroj. Havel si stěžoval, jak je únavné všechno podepisovat. Na což mu jeho americký protějšek nabídl, že mu ho nechá pořídit, protože takový podpisový stroj stál zhruba milion dolarů. Do toho jsme samozřejmě jít nemohli, naše legislativa by to neumožnila. Tím se vracím k tomu, že podpis prezidenta republiky je originální, jediný a nejde ho ničím nahradit,“ dodal Sklenář.

Reklama

Doporučované