Hlavní obsah

Hilšer dal dohromady 40 senátorů, kteří žádají odvolání Novákové

Podívejte se na rozhovor s Markem Hilšerem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Proč u nás dopadly volby jinak než na Slovensku? A jaké jsou naše vztahy s Čínou? Nejen o tom hovoří v rozhovoru pro Televizi Seznam lékař a neúspěšný kandidát na prezidenta Marek Hilšer.

Článek

Měli čeští kandidáti na prezidenta udělat při loňských volbách to samé, co se teď stalo na Slovensku: odstoupit ve prospěch nejsilnějšího, aby měl větší šanci vyhrát?

Marek Hilšer si to nemyslí. „Tím, že byl pestrý výběr, voliči přišli k volbám. Ve druhém kole jsme pak pana Drahoše podpořili,” popisuje tehdejší situaci. Podle něj fakt, že voliči, kteří v prvním kole dali hlas jemu a ve druhém současnému prezidentovi, ukázal to, že Hilšer měl větší potenciál spojovat společnost než Jiří Drahoš.

Nápad ústavní žaloby na současnou hlavu státu podporuje. „I když se ústavní žaloba nedostane k soudu, tak přesto si lidé myslí, že by měla být sepsána. Že skutky prezidenta by měly být popsány jako skutky, které nepatří ke správnému chování prezidenta,” říká senátor. „Pan prezident Zeman je jakýmsi případem a myslíme si, že by bylo dobré jeho chování popsat a právně rozebrat,” dodává k nápadu žaloby, kterou organizuje jeho kolega ze Senátu Václav Láska.

Sám Hilšer je pak autorem otevřeného dopisu, který volá po odvolání ministryně Novákové poté, co na žádost čínského velvyslance nechala vyvést z jednání tchajwanského zástupce. „Otevřený dopis všem senátorům jsem odeslal v pátek a do této chvíle ho podepsalo nebo se k němu připojilo zhruba 40 senátorů. Čili skoro nadpoloviční většina, bez jednoho. Ten dopis by měl ve středu odejít ze Senátu, pošleme ho panu premiérovi. Myslím, že bychom se opravdu neměli chovat jako provincie Číny. Je důležité, abychom udržovali dobré vztahy také k Tchaj-wanu, se kterým máme mnohem větší obchodní i kulturní vztahy než s Čínou.”

V čem se podle Marka Hilšera vůči Číně chováme jako vazalové a dohazovači kšeftů, se dozvíte ve videu.

Reklama

Doporučované