Hlavní obsah

Zeman sice chválil Petříčka, o schůzce s vedením Huawei ale politikům neřekl. Včera proběhla

Miloš Zeman přijal čínskou návštěvu. (Foto: Twitter mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka)Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Prezident Miloš Zeman vstoupil den po koordinační schůzce k české zahraniční politice do hry ve sporu kolem čínské firmy Huawei, před níž varují tajné služby.

Článek

Čínského velvyslance a představitele firmy Huawei si pozvala hlava státu na Hrad. „Prezident republiky Miloš Zeman přijal na Pražském hradě J. E. pana Zhang Jianmina, velvyslance ČLR v ČR, pana Jamese Li, člena dozorčí rady a prezidenta Huawei pro evropský region, a pana Xi Penga, prezidenta Huawei Enterprise Business pro země střední a východní Evropy a Skandinávie,“ uvedl mluvčí prezidenta na Twitteru.

Mluvčí následně uvedl, že zástupci Huawei informovali prezidenta o současném stavu investičních aktivit a dalších plánech do budoucna. „Diskuze byla věnována i otázkám kybernetické bezpečnosti. Zástupci společnosti Huawei deklarovali, že dodržují příslušné standardy. Tématem byla i nadcházející dubnová cesta prezidenta republiky do ČLR. Prezident republiky plánuje v rámci programu návštěvy také setkání s generálním ředitelem společnosti Huawei,” uvedl na Twitteru Ovčáček.

Ke schůzce došlo den poté, co na Hradě proběhla koordinační schůzka k zahraniční politice. Na ní ale o schůzce se zástupci Huawei a čínským velvyslancem prezident nemluvil. „Nevěděl jsem, že se dnes měli sejít. Včera jsme o tom nemluvili,“ řekl Seznamu předseda Senátu Jaroslav Kubera, který se jednání také zúčastnil. Podle něj prezident schůzku nezmínil z taktických důvodů, aby neodvedl řeč od jiných témat.

Miloš Zeman přitom ve středu pochválil ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) za jeho jednání s čínským velvyslancem, které zklidnilo kauzu kolem výrobků čínské firmy Huawei. Ministerstvo zahraničí ale už čtvrteční prezidentův krok nekomentovalo.

Před výrobky Huawei varoval v prosinci Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), podle něj představují bezpečnostní riziko. Firma se proti varování ohradila, Zeman dříve tvrzení úřadu bagatelizoval.

Hospodářské noviny ve čtvrtek uvedly, že přístup českých úřadů k Huawei otevřel českým politikům dveře do Washingtonu. Podle listu se díky postupu úřadů uspíšila schůzka Petříčka s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem, na níž se bude jednat o možném pozvání premiéra Andreje Babiše (ANO) do Bílého domu. Deník uvedl, že by se schůzka českého premiéra s americkým prezidentem Donaldem Trumpem mohla uskutečnit na jaře.

O pozvání do Bílého domu dlouhodobě usiloval prezident Miloš Zeman, který jako jeden z mála světových politiků veřejně podpořil Trumpa už během volební kamapně v roce 2016. Po Trumpově zvolení Hrad uvedl, že český prezident dostal pozvání na schůzku s novým americkým prezidentem na jaro 2017, setkání se ale dosud neuskutečnilo.

Reklama

Související témata:

Doporučované