Hlavní obsah

Zeman se znovu setká s Putinem, chystají nestandardní schůzku

K setkání státníků by mělo dojít na konci dubna.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Prezident Miloš Zeman se znovu setká s ruským vládcem Vladimirem Putinem. Ke schůzce by mělo dojít u příležitosti Zemanovy páté návštěvy Číny. Pravděpodobně půjde o neformální návštěvu.

Článek

K další schůzce obou státníků by mělo dojít na konci dubna, jelikož se v Pekingu budou účastnit mezinárodních fór. Miloš Zeman by měl v Pekingu strávit celkem šest dní, a to konkrétně od 23. do 28. dubna. Vladimir Putin pak do Číny zamíří 26. dubna. Mluvčí Kanceláře prezidenta republiky Jiří Ovčáček potvrdil, že půjde o konec dubna.

Setkání neproběhne za zcela standardních okolností – nepůjde sice o oficiální přijetí, pravděpodobně to ale nebude ani jen letmé potřesení ruky bez účasti delegací. Seznamu to potvrdil zdroj blízký Hradu.

Dubnový termín spadá do doby, kdy se v České republice bude rozhodovat o dostavbě jaderných elektráren. Hrad přitom dlouhodobě upřednostňuje ruskou firmu Rosatom.

Státníci se tímto způsobem setkali již v květnu 2017. Vladimir Putin tehdy, rovněž v Pekingu, pochválil Miloše Zemana za dobré česko-ruské vztahy. Na setkání tehdy plánovali společnou cestu do Soči.

Reklama

Související témata:

Doporučované