Hlavní obsah

Zeman už senátora volit nepůjde. Dříve chtěl, aby byla účast povinná

Foto: ČTK

Prezident Miloš Zeman v druhém kole volit senátora nepůjde.

Reklama

V prvním kole senátních voleb v Praze 5 volil prezident Miloš Zeman šéfa motolské nemocnice Miloslava Ludvíka. Ten ale neuspěl.

Článek

Prezident Miloš Zeman nepůjde ve druhém kole senátních voleb volit. Nepostoupil jeho preferovaný kandidát za ČSSD a hnutí ANO - šéf motolské nemocnice - Miloslav Ludvík.

Ludvík skončil až třetí. Získal 5425 hlasů, což bylo zhruba o 10 tisíc méně než současný senátor Václav Láska a ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský.

„Ve druhém kole volit nebudu,“ uvedl Zeman v pořadu Partie televize Prima. „Soupeří mezi sebou dva kandidáti z opačného názorového břehu,“ prohlásil.

Láska v loňském roce inicioval ústavní žalobu na prezidenta. Zeman uvedl, že Žantovskému nechce dávat polibek smrti, ale je podle něho o něco přijatelnější než Láska. „Ale na druhé straně ne o tolik, abych ho šel volit,“ dodal prezident.

Zeman přitom před několika dny vyzval voliče, aby šli volit. „Zdvihněte sakra ty zadky a uvědomte si, že když nepůjdete volit, může být zvolen někdo, koho byste v životě vy nevolili,“ řekl pro Frekvenci 1.

A v září 2016 dokonce v České televizi mluvil o tom, že by účast ve volbách měla být povinná. A pokud by lidé k urnám nešli, tak podle jeho tehdejšího vyjádření měli dostat mírnou pokutu.

Prezident Zeman také zkritizoval fakt, že v některých krajích se tvoří koalice proti vítězi - hnutí ANO premiéra Andreje Babiše. Jedna taková se tvoří třeba v Jihomoravském kraji.

Podle něho by vítěz měl mít možnost alespoň o koalici jednat. Ale ostatní strany mu to vůbec neumožnily. „Je to spiknutí poražených,“ prohlásil Zeman v televizi Prima.

Za poražené letošních krajských voleb označil prezident sociální demokracii a komunisty. „Levicové strany nemají v čele ty nejschopnější lídry,“ uvedl Zeman.

Ministr vnitra Jan Hamáček by podle něho ale neměl křeslo předsedy ČSSD opouštět, protože jeho místopředsedové jsou „daleko horší“. Chybou podle Zemana bylo i to, že sociální demokracii opustili Jaroslav Foldyna nebo Jiří Zimola.

Na druhou stranu Zeman vyzdvihl Tomio Okamuru jako lídra Svobody a přímé demokracie. Právě na kandidátce tohoto hnutí se objevovali zástupci Strany práv občanů zemanovci.

Reklama

Doporučované