Hlavní obsah

Zeman vsadil proti celému kasinu a vyhrál. Proto jede za Trumpem do Bílého domu

Zeman vsadil proti celému kasinu a vyhrál. Proto jede za Trumpem do Bílého domu

 

Reklama

Hynek Kmoníček, zřejmě budoucí velvyslanec v USA, vysvětluje, jak se rodila a domlouvala dubnová návštěva Miloše Zemana ve Washingtonu.

Článek

Šéf zahraničního odboru v Kanceláři prezidenta republiky Hynek Kmoníček byl u toho, když si Miloš Zeman a nově zvolený americký prezident Donald Trump telefonovali. A na duben si domluvili setkání v Bílém domě.

„Zafungovalo to báječně, oba reagovali neuvěřitelně vstřícně. A bylo docela příjemné slyšet, jak opravdu Donald Trump má i díky své rodině vztah s Českem. Koneckonců, bylo 44 prezidentů USA, ale jenom tenhle byl i ve Zlíně," směje se Kmoníček.

Připomíná rok 1990, kdy Trump přijel na pohřeb svého tehdejšího tchána Miloše Zelníčka, se kterým velmi dobře vycházel.

Kmoníček v březnu, Zeman v dubnu

Kmoníček je zároveň pravděpodobně budoucím velvyslancem v USA, nyní se čeká na nezbytné schválení americkou administrativou. Stihnout by se to mělo do března, kdy by na prestižním postu vystřídal Petra Gandaloviče.

„O tom já do udělení agremá nemohu hovořit jinak než slovy, že doufáme, že nový český velvyslanec odjede do USA dříve než český prezident na dubnovou bilaterální návštěvu," říká.

Miloš Zeman dostal pozvánku do Washingtonu jako odměnu za to, že coby jediný evropský státník veřejně podpořil Trumpa už před volbami s tím, že si přeje jeho vítězství. Tehdy kvůli tomu čelil kritice, že se nediplomaticky přidal na jednu stranu.

Zemanovy instinkty

„Bylo to rozhodnutí Miloše Zemana, který jako každý politik hodně spoléhá na instinkty. A ty instinkty si léta tříbí. V případě této sázky vsadil v tom kasinu proti celému domu a vyhrál. A nutno mu složit poklonu, ne za tu výhru, ale za tu odvahu. Protože tu každý nemá," říká k tomu dnes Kmoníček.

Každopádně to bude návštěva českého prezidenta v Bílém domě po dlouhých 12 letech. Naposledy tam byl v březnu 2005 Václav Klaus, když se setkal s prezidentem Georgem Bushem. Nejednalo se však o oficiální státní návštěvu.

„Pro nás bylo podstatné, jsme-li strategický partner USA, abychom měli českého prezidenta po 14 letech v Oválné pracovně. Věříme, že se v dubnu návštěva uskuteční, a proto to bude muset být v docela malém formátu," vysvětluje Kmoníček.

Reklama

Doporučované