Hlavní obsah

Zemanova uprchlická karta v prezidentské volbě. Co je ale skutečně pravda?

Reportáž o uprchlické kartě v české prezidentské volbě.

 

Reklama

Dosavadní prezident Miloš Zeman vsadil v předvolební kampani na uprchlickou krizi. Na billboardech varuje před migranty a současně před svým protikandidátem Jiřím Drahošem. Ale jaký je skutečný stav s běženci? Počet uprchlíků mířících do Evropy z Blízkého východu v posledních měsících dramaticky klesnul.

Článek

Hlavní překážka, která stojí běžencům z Blízkého východu v cestě do Evropy, se dnes jmenuje Turecko. To dodržuje svou část ujednání s Evropskou unií a na svém území poskytuje přístřeší a současně bráni v dalším putování asi 3 milionům převážně syrských uprchlíků. Vláda v Ankaře se přitom aktuálně obává, že se přes tureckou hranici převalí nová vlna Syřanů. „Intenzivnější útoky v syrské provincii Idlíb vyvolají nové migrační vlny a pronásledování. Jak rozlišíte teroristické skupiny od civilistů v oblasti, kde žijí miliony lidí?” říká turecký premiér Yildirim.

Tzv. balkánská cesta se tedy primárně díky unijním penězům a přístupu Turecka uzavřela. Obrázky desítek tisíc uprchlíků mířících přes Makedonii, Srbsko a Maďarsko dál na západ jsou minulostí. „Za první měsíc roku 2018 bylo zaznamenáno při přechodu z Turecka do Řecka asi 800 žadatelů o azyl. To jsou rekordně nízká čísla i v porovnání s posledními 20 lety,” uvedl pro TV Seznam Jan Schroth z Mezinárodní organizace pro migraci.

Vytouženou evropskou destinací pro uprchlíky zůstává jednoznačně Německo. V roce 2016 tam úřady zaznamenaly skoro 750 000 žádostí o azyl. V loňském roce ale přišel prudký propad na 220 000, což je zhruba úroveň roku 2014. Německo také začalo mnohem efektivněji odmítnuté žadatele vracet zpět do vlasti. Andreas Germershausen, německý státní tajemník pro integraci a migraci, připomíná aktuální debatu u našich západních sousedů ohledně slučování rodin uprchlíků. Právě to teď spolková republika nepovoluje. „Je to trochu překážka lepší integrace těchto osob, protože je samozřejmě snazší začlenit se do společnosti spolu s vlastní rodinou než coby jednotlivec,” dodává Germershausen.

Jaká je situace v Česku? Od poloviny roku 2015 bylo na našich hranicích zajištěno 4000 běženců. Ministerstvo vnitra ČR na svém webu cituje hojně využívaný internetový server, považovaný za jakýsi manuál pro uprchlíky, který prý hovoří jasně: „České republice se vyhněte!” Od pádu komunismu evidovalo Česko největší počet žadatelů o azyl v roce 2001. Konkrétně to tehdy bylo 18 000 lidí. Premiérem byl v té době Miloš Zeman…

Když vztáhneme uprchlickou krizi na českou prezidentskou volbu, tak jak Miloš Zeman, tak Jiří Drahoš odmítají unijní systém povinného přerozdělování uprchlíků podle stanovených kvót. Od tohoto systému teď EU upouští. Podle stanovených kvót Česko přijalo pouhých 12 běženců. Nový azylový systém Evropské unie se stále rodí a názorů je celá řada. Evropská komise členské země Unie vyzvala, aby nejpozději letos v červnu dosáhly kompromisu.

Situace v Sýrii zůstává nadále krajně napjatá. Podle oficiálních údajů UNHCR muselo svůj domov opustit skoro 6 milionů Syřanů, kteří stále žijí coby uprchlíci na území své vlasti. Někteří z nich se ale snaží obnovit své někdejší životy. V roce 2017 se tak např. podle OSN vrátilo do zničeného Aleppa na 800 000 jeho původních obyvatel. „Finalizujeme teď humanitární plán OSN pro rok 2018. Snažíme se od dárců získat 3,5 miliardy dolarů, abychom pokryli potřeby 13 milionů lidí žijících po celé Sýrii,” prohlásil náměstek generálního tajemníka OSN Mark Lowcock.

Reklama

Doporučované