Hlavní obsah

Zemanova záruka a návod pro Babiše, jak sestavit vládu

Večerní zprávy, úterý 31. 10. 2017.

 

Reklama

Prezident Miloš Zeman pověřil lídra vítězné strany Andreje Babiše sestavením vlády a zaručil mu dva pokusy, které má podle ústavy plně v moci.

Článek

Byl to očekávaný okamžik, když prezident Miloš Zeman po schůzce s Andrejem Babišem oznámil, že pověřuje lídra hnutí ANO sestavením vlády. „Andreji, hodně štěstí,” řekl prezident vítězi říjnových voleb.

V Lánech se oba politici sešli poprvé poté, co zatím všichni ostatní aktéři voleb odmítli s Babišem jít do vlády a tak šéf ANO usiluje o sestavení menšinového kabinetu. Zeman - v dobách opoziční smlouvy si v roli premiéra vyzkoušel vládnutí s menšinovým kabinetem - mu v tomto ohledu přeje, aby uspěl.

Prezident navíc veřejně popsal, jak bude při Babišových pokusech postupovat. Dopředu oznámil, že Babiš dostane dva pokusy, pokud by napoprvé neuspěl. O třetím pokusu by už pak rozhodoval nový šéf Sněmovny, kam Babiš chce prosadit dosavadního místopředsedu Radka Vondráčka.

Ve volbách málo úspěšný lídr TOP 09 Miloslav Kalousek dnes oznámil plán, jak chce Babišův pokus o sestavení menšinové vlády torpédovat. Právě přes osobu příštího předsedy Sněmovny. Kalousek vyzval ostatní, aby nové vedení Sněmovny nezvolili a tím pádem nemusel podávat demisi Sobotkův kabinet. Jeho plán rovnou odmítla ČSSD i Tomio Okamura.

Ve Večerních zprávách Seznamu (nahoře ve videu) se kromě povolebních vyjednávání dozvíte exkluzivní zprávu o potížích, které v policejním sboru vyvolávají bezpečnostní opatření na Pražském hradě, a samozřejmě i přehled dalších událostí z úterý 31. října.

Reklama

Doporučované