Hlavní obsah

Zemanův výběr: hrdinové, primas Duka či komisař Verheugen

 

Reklama

Prezident republiky vyznamenal u příležitosti státního svátku 30 osobností.

Článek

Primas český Dominik Duka, herec Jan Kačer či jeden z mužů listopadu 1989 Valtr Komárek jsou mezi lidmi, jimž Miloš Zeman udělil nejvyšší státní vyznamenání.

Jako obvykle jsou v seznamu oceněných váleční hrdinové, umělci a manažeři, oproti minulým letům chybějí současní úspěšní sportovci.

V porovnání s minulým rokem také nejsou letos ve výběru významní představitelé někdejších komunistických elit.

Prezidentův výběr vyznamenaných válečných hrdinů, jimž udělil nejvyšší vyznamenání - Řád Bílého lva, opět připomíná pohnuté osudy lidí, kteří proti fašismu bojovali v řadách západní armády.

Mezi oceněnými hrdiny 2. světové války jsou mimo jiné Karel Kuttelwascher, s 18 potvrzenými sestřely nejúspěšnější československý stíhací pilot, nebo Jaroslav Klemeš – poslední žijící příslušník paradesantních jednotek, které byly z Anglie vysazovány na území protektorátu.

Řád Bílého lva dostali však také někdejší eurokomisař Günter Verheugen, německý politik, který byl jako komisař pro rozšíření u vstupu České republiky do Evropské unie v roce 2004, a arcibiskup pražský a primas český Dominik Duka.

Z umělecké fronty vybral Miloš Zeman například režiséra a herce Jana Kačera či člena Evropské filmové akademie Juraje Jakubiska.

Medaili Za hrdinství si pak odnáší Jiří Nesázal, který několika spoluobčanům pomohl v únoru 2014 uniknout z uherskobrodské restaurace Družba, kde začal bez varování střílet duševně narušený muž.

Seznam vyznamenaných:

Řád Bílého lva

Jaroslav Klemeš

Hrdina druhé světové války. Poslední žijící parašutista z těch, kteří byli londýnskou vládou vysazeni na území protektorátu. Jako příslušník paradesantního výsadku Platinum - Pewter byl vysazen v únoru 1945, pomáhal odbojovému hnutí na Českomoravské vrchovině a pak v Praze, hrdina 2. světové války.

Karel Janoušek (in memoriam)

Příslušník Československých legií v Rusku, legenda vojenského letectva. Za druhé světové války organizoval československou jednotku v RAF, jako první Čech získal v roce 1945 hodnost leteckého maršála RAF. Po únoru 1948 byl postaven mimo službu a při vyprovokovaném přechodu hranic zatčen a vězněn v komunistických lágrech. Zemřel v roce 1971.

Karel Kuttelwascher (in memoriam)

České stíhací eso v RAF, s 18 potvrzenými sestřely nejúspěšnější československý pilot. Je jediným Čechoslovákem, který je dvojnásobným držitelem britského Záslužného leteckého kříže, který je udělován za hrdinství ve vzdušných operacích proti nepříteli. Po únoru 1948 emigroval, usadil se ve Velké Británii a pracoval jako civilní pilot British European Airways. Zemřel v roce 1959.

Alois Dubec

Podplukovník ve výslužbě. Za 2. světové války nejprve vstoupil do protektorátního vojska, odkud však zběhl a přes několik zemí se dostal do výcviku pilotů RAF, kteří byli ke konci války cvičeni pro operace na Dálném východě. V roce 1968 emigroval do Švýcarska, po roce 1989 se vrátil do rodné země a žije v Luhačovicích.

Dominik Duka

Dominikánský duchovní, kardinál, od roku 2010 primas český. Vystudoval teologii, působil jako duchovní v pohraničních oblastech a v roce 1975 mu byl odňat státní souhlas k výkonu duchovenské činnosti. V roce 1981 byl odsouzen a vězněn v Plzni na Borech, roku 1986 byl tajně ustanoven provinciálem Českomoravské dominikánské provincie. Až do roku 1989 pracoval jako rýsovač ve Škodě Plzeň.

Günter Verheugen

Německý politik, člen Evropské komise v éře předsedy Romana Prodiho, muž, který byl jako komisař pro rozšíření při vstupu České republiky do Evropské unie.

Řád T. G. Masaryka

Hanuš Holzer, bývalý honorární konzul České republiky ve Švýcarsku

Valtr Komárek (in memoriam), ekonom a prognostik

Jan Kačer, herec a režisér

Medaile Za hrdinství

Josef Sousedík, bývalý starosta Vsetína, hrdina odboje

Jiří Nesázal, občan, který zasáhl proti střelci v uherskobrodské restauraci Družba

Medaile Za zásluhy

Jiří Boček, ředitel pivovaru Budvar

Pavel Budínský, veterán války v Zálivu

Jaroslav Feyereisl, ředitel Ústavu péče o matku a dítě v Podolí

Eva Filipi, diplomatka, česká velvyslankyně v Sýrii

Jindřich Goetz, filmový architekt

Daniel Hůlka, zpěvák

Petr Chmel, podnikatel

Juraj Jakubisko, režisér

Karel Kosík, filozof a historik

Josef Mandík (in memoriam), bývalý předseda svazu včelařů

Luděk Pik, bývalý starosta Plzně

František Piškanin, podnikatel

Štěpán Popovič, podnikatel, předseda Svazu dopravy České republiky

Jaroslav Povšík, odborář Škoda Auto

Petr Robejšek, politolog

Věra Růžičková, bývalá gymnastka

Viliam Sivek, podnikatel

Jaromír Šlápota, dlouholetý ředitel Československého ústavu zahraničního

Judita Štouračová, diplomatka

Reklama

Související témata:

Doporučované