Hlavní obsah

Země svíraná svou mutací covidu se ocitla v kritickém bodu. A přichází zima

Foto: Profimedia.cz

Včerejší protesty z amazonského Manausu, místa, kde se zrodila nakažlivější mutace gamma.

Reklama

Půl milionu obětí od začátku propuknutí pandemie covidu-19 v zemi. Více obětí infekce evidují pouze Spojené státy americké. Experti se navíc s nadcházející zimou obávají další vlny koronaviru v Brazílii.

Článek

Situace se v Brazílii se po měsících katastrofického vývoje zlepšila jen nepatrně, ale prognózy expertů již opět bijí na poplach. Počty nakažených v posledních několika dnech dosahují opět 70 až 80 tisíc nových případů denně. Úmrtí se pohybují průměrně kolem 2 tisíc. Brazílii navíc čekají zimní měsíce, kdy situaci zhorší i nepříznivé počasí. V zemi navíc zaostává očkování, které je dle expertů jediným možným řešením pro možné zlepšení.

Z kritické situace v zemi viní experti nakažlivější mutaci gamma pocházející z amazonského Manausu a především přístup federální vlády a prezidenta Jaira Bolsonara. Ten od začátku pandemie covid-19 banalizuje, zlehčuje a odmítá přistoupit k celostátním opatřením s odvoláním na negativní dopady na tamní ekonomiku. Skepticky se vyjadřuje i vakcinaci. Sám několikrát prohlásil, že se očkovat nenechá.

Bolsonarovu vládu aktuálně kvůli možnému pochybení v pandemické době vyšetřuje jeden ze senátních výborů. Zkoumá například, zda vláda plánovaně rozhodla zdržet dodání vakcín a podpořit místo toho jiné neuznávané metody léčby. Podle americké CNN brazilská vláda dostala od farmaceutické společnosti Pfizer 81 e-mailů s nabídkami vakcín, které úmyslně ignorovala. Pfizer je dle CNN dokonce nabízel za poloviční cenu než Spojeným státům. Bolsonaro nicméně tvrdí, že pro nákup vakcín udělal maximum, a na začátku června uvedl, že každý Brazilec získá možnost se nechat naočkovat do konce letošního roku.

Realita je zatím jiná. Dosud dostalo očkování jen 11 procent Brazilců. V některých státech dávek navíc není dostatek. Situace se mírně zlepšuje v nemocnicích, které ve většině států zůstávají zaplněné z 80 %, což je oproti březnu či dubnu, kdy byly přeplněné nebo na svých maximech, pozitivní zpráva.

Experti nicméně varují, že vyhlídky pro zemi, kde denně zatím v nejhorší době přibylo přes sto tisíc nových případů, jsou zatím vše, jen ne optimistické. Podle bývalého ředitele zdravotní regulační instituce Anvisa Gonzala Venciny do výrazného zlepšení situace díky očkování zemře v zemi celkem 700 až 800 tisíc lidí. Jako „kritickou“ označuje situaci v zemi i zdravotní institut Fiocruz.

Nespokojení jsou i někteří Brazilci. V sobotu se proto vydali do ulic napříč 20 státy a minimálně 44 městy, jak informovala brazilská televize O Globo. Tisíce lidí požadovaly Bolsonarovu demisi a urychlení procesu očkování. Bolsonaro na včerejší manifestace dosud nezareagoval a přes sociální sítě pouze podpořil policii. Protesty probíhaly například i v těžce covidem-19 zasaženém Sao Paulu.

„Protestujeme proti genocidní vládě Bolsonara, která nekoupila vakcíny a také v posledním roce neudělala nic pro to, aby se postarala o své obyvatele,“ uvedla pro server Al-Džazíra 36letá Aline Rabelová, která se zúčastnila protestu v hlavním městě Brasília.

Reklama

Doporučované