Hlavní obsah

Zemětřesení o síle 7,3 stupně si ve Venezuele vyžádalo nejméně několik zraněných

Otřesy na severovýchodě země dosáhly 7,3 stupně.Video: Lukáš Marek, AP

 

Reklama

Severovýchodní Venezuelu zasáhlo v úterý silné zemětřesení. Otřesy měly podle americké geologické služby USGS sílu 7,3 stupně. Informace o případných škodách zatím k dispozici nejsou, agentura AP dnes informovala o několika zraněných.

Článek

Venezuelou otřáslo silné zemětřesení. Epicentrum se podle USGS nacházelo 20 kilometrů severozápadně od obce Yaguaraparo, která leží asi 450 kilometrů východně od Caracasu. Ohnisko se nacházelo v poměrně velké hloubce 123 kilometrů. Země se ve Venezuele otřásla v úterý v 17:31 místního času. Bylo vydáno i varování před tsunami.

Podle venezuelského ministra vnitra Néstora Reverola nemají úřady prozatím informace o škodách či obětech zemětřesení. Na Twitteru ministr vyzval obyvatele ke klidu. Také guvernér státu Sucre, ve kterém Yaguaraparo leží, uvedl, že situace je klidná.

Agentura AP s odvoláním na svědka z města Cumaná, které leží asi 150 kilometrů západně od epicentra, uvedla, že ve městě je několik zraněných, větší škody ale její svědek nezaznamenal.

V hlavním městě Caracasu bylo podle agentury AP evakuováno několik budov. Otřesy pocítili i lidé v kolumbijské metropoli Bogotě, která je od epicentra vzdálená zhruba 1400 kilometrů.

Americké středisko USTWC vydalo varování před tsunami, a to v okruhu 300 kilometrů od epicentra. Vysoké vlny by podle něj mohly zasáhnout pobřeží Venezuely, ale i karibské ostrovy Grenadu, Trinidad a Tobago.

Podobně silné zemětřesení, jaké v úterý otřáslo severovýchodem země, si v roce 1997 ve Venezuele vyžádalo zhruba osm desítek obětí.

Reklama

Související témata:

Doporučované