Hlavní obsah

Zemi, která byla premiantem v boji s virem, drtí britská mutace

Ambulanční vozy před nemocnicí Santa Maria v Lisabonu (Profimedia).Video: AP

 

Reklama

Portugalsko nezvládá boj s koronavirem a žádá o pomoc další evropské země. Tamní nemocnice jsou kvůli britské mutaci na pokraji kolapsu.

Článek

Na začátku celosvětové pandemie premiant, dnes země s katastrofickým scénářem. Portugalsko ve středu vykázalo rekordní přírůstek úmrtí (293) za posledních 24 hodin a denní nárůst nakažených přeskočil podruhé od začátku pandemie hranici 15 tisíc nově nakažených. V nemocnicích aktuálně leží přes 6 600 pacientů.

Každým dnem se ale situace zhoršuje. Dochází volná lůžka a je nedostatek personálu. Na kritickou situaci upozorňovali již minulý týden tamní lékaři i portugalská ministryně zdravotnictví Marta Temidová.

Tamní média informovala, že vláda jedná se zeměmi EU o možné mezinárodní pomoci. Hovory začaly už pravděpodobně v neděli. Až včera ale tamní média přinesla první informace o tom, že jedná o spolupráci se Španělskem a Německem. Ve středu večer pak server Diário das Notícias uvedl, že portugalská vláda jedná s Německem přes místní ambasádu. Objevily se také zprávy, že nemocnici Amado Sintra navštívili nejméně dva vojenští lékaři z Německa na „obhlídku“. Portugalská vláda uvedla, že s Německem má v plánu jednat především o logistické a materiální pomoci.

Portugalsko pak žádá další evropské státy o zdravotnický personál, lékaře intenzivní medicíny, ale také vybavení jako stříkačky nebo ventilátory. Jedná také o možnosti přesunu některých svých pacientů do zahraničí. „Už nemůžeme dále s možnou zahraniční pomocí otálet… Bylo by logické, pokud by převoz pacientů probíhal do nejbližších nemocnic od hranic,“ uvádí internista nemocnice Santa Maria a předseda Národního monitorovacího výboru pro reakci na covid-19 João Gouveia.

Pomoc ohlásil i ostrov Madeira, který je součástí Portugalska. Přijme nejdříve tři pacienty, a pokud to situace dovolí, přibere i další.

Britská mutace se objevila již na začátku ledna.

Covid-19 se v zemi začal od počátku roku nekontrolovatelně šířit v důsledku uvolňování restrikcí o Vánocích. Rodiny a známí se tak mohli v období svátků navštěvovat. Výsledek vánočního uvolnění se ale projevil hned na začátku ledna. Konkrétně 3. ledna bylo v zemi zaznamenáno 16 případů nákazy britskou mutací. Následně 6. ledna překročil denní přírůstek nakažených poprvé hodnotu deseti tisíc. Od té doby denní přírůstky úmrtí i nemocných neustále rostou.

Vláda zareagovala až v půlce ledna a vyhlásila nejméně na 5 týdnů lockdown. Uvedla také, že za rychlé šíření může právě přítomnost britské mutace. Bylo už ale pozdě na to, aby se podařilo zvrátit katastrofický scénář.

Podle portugalských vládních epidemiologů aktuálně hrozí extrémní riziko nákazy v 215 z 308 obcí (obdoba okresů), tedy na necelých 70 % území. Nemocnicím dochází kapacity a navíc v přerozdělování pacientů do nemocnic převládá chaos. Sociální sítě v pátek tak například zaplavily snímky dvou desítek plných sanitek, které čekaly na přijetí pacientů v největší nemocnici v zemi Santa Maria v Lisabonu.

Pro serveru Observador uvedl João Gouveia, že se země musí připravit na několik těžkých týdnů. Dodal, že opatření, která budou provádět, budou spíše jen zmenšovat blížící se „katastrofu“.

Portugalskem ale zmítají i další problémy, které ukazují, jak země v boji proti covidu-19 prohrává. V úterý například v nemocnici Amadora Sintra došlo k přetížení kyslíkových přístrojů, a 53 pacientů – z toho 20 na ventilátorech – tak muselo být převezeno jinam. Žádný pacient nebyl ohrožen, nicméně oddělení nemocnice bylo mimo provoz několik dní. Nestíhají ani další nemocnice napříč celou zemí.

Tamní lékaři se bojí, co bude dál, i když uvádí, že se zatím nestalo, že by někoho neošetřili. Obávají se ale, jak se bude situace vyvíjet v následujících dnech a týdnech. Kromě covidových pacientů je trápí také nekoncepčnost vlády v boji proti infekci a nulová připravenost v péči i o jiné než covidové pacienty, kteří se kvůli přetíženým nemocnicím nemohou léčit. Některé nemocnice si například stěžují i na chaotické a nepraktické rozdělování pacientů.

Ministryně zdravotnictví v úterý uvedla, že dělá na mezinárodní úrovni vše pro to, aby byla všem potřebným poskytnuta maximální péče. Situace je ale taková, že země další vlnu pandemie covidu-19 nezvládá. Přestože provedla plošnou uzávěru v půlce ledna, školy například zavřela až 22. ledna a až teď se například snaží nastavit systém a legislativu pro povolení distanční výuky.

Reklama

Související témata:

Doporučované