Hlavní obsah

Zemřel František Filip. Režisér F. L. Věka či Chalupářů podlehl covidu

Foto: Vondrouš Roman, ČTK

Režisér František Filip zemřel ve věku 90 let.

Reklama

aktualizováno •

František Filip byl legendou české televizní tvorby. Natočil na 600 dramatických, hudebních a zábavních televizních pořadů, včetně divácky oblíbených seriálů.

Článek

O smrti Františka Filipa informovala Česká televize. Tvůrci seriálů, jakými jsou Tři chlapi v chalupě, Sňatky z rozumu, F. L. Věk, Chalupáři či Cirkus Humberto, bylo 90 let. Podle serveru Blesk.cz onemocněl covidem-19. V pátek se jeho stav zhoršil a musel být převezen do nemocnice, kde na komplikace spojené s nákazou zemřel.

Z filmů, které František Filip natočil, patří k nejpopulárnějším Utrpení mladého Boháčka s Pavlem Landovským, Kočár nejsvětější svátosti s Janem Werichem a Jaroslavou Adamovou či Ikarův pád, v němž exceloval Vladimír Menšík, a navazující Tažní ptáci či Nezralé maliny.

Kromě toho byl i autorem přepisů opery Prodaná nevěsta a operety Netopýr.

Foto: Matička Petr, ČTK

Režisér František Filip na place během natáčení televizní inscenace Zlá krev s hercem Jiřím Císlerem. Snímek z roku 1985.

Zajímavé je, že své slavné Chalupáře původně vůbec točit nechtěl. „Víte, že se mi do natáčení Chalupářů nechtělo? Po takových seriálech, jako byl F. L. Věk nebo Sňatky z rozumu, jsem je vnímal jako drobné spotřební zboží,“ svěřil se v rozhovoru pro Deník loni v létě.

Své 90. narozeniny Filip oslavil loni 26. prosince, narodil se v Písku.

K filmu se dostal přes amatérské divadlo a studovat na FAMU začal až jako dvacetiletý v roce 1950.

Jeho prvním ročníkovým snímkem byl dokument Ústřední loutkové divadlo. O 40 let později se na školu vrátil jako profesor a své zkušenosti předal mnoha studentům režie.

„Mohl jsem filmovat celý život. Rok 1968 jsem přežil díky tomu, že mě odnikud nevyloučili. To byla moje klika, že jsem nikde nebyl,“ svěřil se před deseti lety Českému rozhlasu. „Tím bych býval tenkrát skončil. A poněvadž jsem dělal takové všeobecné lidské věci a poněvadž jsem nebyl způsobilý dělat takové věci, jako seriál o Klementu Gottwaldovi, a moje filmy, že byly lidské a člověčí, tak měly i úspěch venku, tak mě nechali přežít až do těch 80. let.“

Za své dílo získal řadu cen, například v roce 1994 byl prvním, kdo byl uveden do Dvorany slávy tehdejší televizní ankety popularity TýTý.

V roce 2017 mu byla udělena Cena Thálie za šíření divadelního umění v televizi. „Jsem tady omylem, jsou tady samí jevištní mistři a já nevím, co jsem,“ žertoval tehdy při převzetí ceny Filip.

V roce 2011 převzal Cenu Vladislava Vančury za dlouholetou kultivaci televizní tvorby a podíl na její proměně v umělecké odvětví.

Reklama

Doporučované