Hlavní obsah

Zemřel herec Jean-Paul Belmondo

Foto: Profimedia.cz

Jean-Paul Belmondo.

Reklama

aktualizováno •

Slavný herec, který zářil ve filmech U konce s dechem nebo Profesionál, zemřel ve věku 88 let.

Článek

V letech 1960 až 1980 přišlo na filmy, v nichž ztvárnil Jean-Paul Belmondo hlavní roli, na 130 milionů diváků. Belmondo přezdívaný „Bébel“ se stal jedním z nejoblíbenějších herců francouzské kinematografie – spojoval v sobě šarm, vtip i svaly.

Belmondo přežil v roce 2001 mrtvici, od té doby se veřejně ukazoval jen při svých oblíbených sportovních akcích.

+18

Narodil se 9. dubna 1933 jako syn sochaře Paula Belmonda a malířky Sarah Rainaudové-Richardové. Ve škole mladý Jean-Paul příliš pilný nebyl, vášnivě ale provozoval sport ve všech jeho podobách, zajímal se zejména o fotbal a cyklistiku.

Jako teenager se dokonce krátce vydal na dráhu amatérského boxu. Dostal však tuberkulózu a odjel se léčit do hor. Zde přemýšlel o své budoucnosti a rozhodl se, že chce být hercem. Záhy se přihlásil na Národní konzervatoř dramatických umění, kam byl po několika pokusech nakonec v roce 1952 přijat.

„Legendární Jean-Paul Belmondo odešel do hereckého nebe. Symbol Francie 20. století, herec, který rozesmával generace. Čest jeho památce. A pusťte si dnes večer třeba Muže z Acapulca – jeden z mých nejoblíbenějších filmů od Belmonda,“ napsal na Twitter ministr zahraničí Jakub Kulhánek.

„Navždy bude znám jako Le Magnifique. Jean-Paul Belmondo byl národním pokladem (…) Vznešený hrdina a známá postava, neúnavný odvážlivec a kouzelník slova. V něm jsme se všichni našli,“ napsal na Twitter francouzský prezident Emmanuel Macron.

„Zdá se mi, že nešťastná je celá Francie. Už nějakou dobu byl velmi unavený. Zemřel klidně,“ uvedl s pláčem pro televizi BFM Michel Godest, právník a hercův přítel.

„Odpočívej v pokoji, Belmondo. Často jsem doporučoval film Muž z Ria a dělám to znovu,“ napsal na Twitteru americký herec Michael McKean.

Na škole vytvořil s Jeanem Rochefortem, Jeanem-Pierrem Mariellem a Brunem Cremerem slavnou „kapelu konzervatoře“. Ve stejné době jako konzervatoř začínal Jean-Paul Belmondo v divadle hraním Musseta, Molièra a Anouilha, poté začal hrát i ve filmech. V prvních dvou snímcích se objevil v roce 1958.

V rámci své padesát let trvající herecké kariéry Bébel podle francouzské agentury AFP spolupracoval s nejtalentovanějšími režiséry své generace, včetně Jeana-Luca Godarda, Françoise Truffauta nebo Alaina Resnaise. Truffaut slavného Belmonda podle AFP dokonce označil za „nejkomplexnějšího evropského herce“ své generace.

V osmdesátých letech Belmondo experimentoval s vyzrálejšími dramatickými rolemi a v roce 1988 získal francouzského Oscara za film Cesta zhýčkaného dítěte. Cenu však odmítl, protože umělec, který ceněnou sošku vytesal, Cesar Baldaccini, kdysi znevážil dílo jeho otce.

Jednu z nejvýraznějších filmových rolí 90. let ztvárnil ve filmu Bídníci 20. století režiséra Clauda Leloucha. Ve snímku Poloviční šance z roku 1998 se střetl s další legendou francouzského filmu Alainem Delonem.

Před třemi týdny fotografové Belmonda zachytili na oslavě 88. narozenin se svými dětmi a vnoučaty, včetně nejmladší dcery Stelly, které je 17 let. Belmondo byl dvakrát ženatý, mezi lety 1952 a 1968 s herečkou a kolegyní Élodie Constantinovou. Mezi lety 2002 a 2008 s tanečnicí Natty Tardivelovou.

Jeho aura nikdy nepřestala zářit, zejména díky mnohonásobným televizním přenosům. Herci nové generace ho i nadále zbožňují a čerpají inspiraci z jeho představení.

Reklama

Související témata:

Doporučované