Hlavní obsah

Zemřel Michal Illner, bývalý ředitel Sociologického ústavu Akademie věd

Foto: Sociologický ústav Akademie věd ČR, Seznam Zprávy

Michal Illner.

Reklama

Illner se zasloužil o obnovení Sociologického ústavu AV ČR, který osm let vedl.

Článek

V neděli 11. července zemřel ve věku 87 let JUDr. Michal Illner, který se po roce 1989 významně zasloužil o obnovení Sociologického ústavu AV ČR. Informoval o tom zástupce Akademie věd ČR Filip Lachmann.

Illner na Akademii věd založil oddělení Lokální a regionální studia a v letech 1993 až 2001 působil jako ředitel ústavu.

Vzděláním byl Michal Illner právník, Právnickou fakultu UK vystudoval v roce 1956, kdy mu bylo 22 let. Pracovat začal jako podnikový právník v průmyslovém podniku ve Frýdku-Místku. Když byl v roce 1965 založen Sociologický ústav ČSAV. Přihlásil se do konkurzu, vyhrál a byl přijat do oddělení metod a technik.

V roce 1968 úspěšně složil doktorské zkoušky a získal titul JUDr. v oboru správního práva. V témže roce absolvoval i kandidátské zkoušky ze sociologie. Vpád vojsk a okupace Československa ovšem výrazně přibrzdily nadějně se rozbíhající kariéru. Michal Illner sice ještě stihl odjet na studijní pobyt na Bureau of Applied Social Research, takže strávil počátky normalizace v letech 1969–1970 v New Yorku, ale po návratu už nebyl coby politicky nespolehlivý připuštěn k obhajobě své již napsané dizertační práce.

Ve vědě mu nicméně bylo dovoleno zůstat. Zaměřil se proto na výzkum sociálních indikátorů a metodologii výzkumu, které byly potřebné pro zkoumání společnosti na obou stranách železné opony.

Po pádu komunistického režimu v roce 1989 se opět otevřely příležitosti pro svobodný rozvoj sociologie. Po znovuobnovení samostatného Sociologického ústavu se Michal Illner stal členem jeho vedení a vedoucím nově založené výzkumné skupiny zaměřené na studium lokálních a regionálních faktorů ovlivňujících život jedince i sociálních skupin.

V roce 1993 se stal ředitelem Sociologického ústavu AV ČR a úspěšně ho provedl nejkomplikovanějšími roky postkomunistické transformace. Po vypršení jeho druhého mandátu se v roce 2001 vrátil do oddělení Lokálních a regionálních studií, ve kterém do vysokého věku působil jako výzkumný pracovník, předával svoje znalosti a zprostředkovával svoje mezinárodní kontakty mladším kolegyním a kolegům.

Česká sociologie odchodem Michala Illnera ztratila významného vědce, organizátora a učitele. Poslední rozloučení s ním se uskuteční ve strašnickém krematoriu ve středu 21. července.

Reklama

Související témata:
Michal Illner

Doporučované