Hlavní obsah

Zemřel muž, který nechal zmizet Reichstag

Foto: Profimedia.cz

Rok 1995 a zahalená budova Spolkového sněmu.

Reklama

Ve věku 84 let zemřel ve svém newyorském domě výtvarný umělec Christo, který se po celém světě proslavil zejména zahalováním staveb textiliemi.

Článek

Christo se narodil v Bulharsku. V roce 1957 odešel do Prahy, odkud pak utekl do Vídně. Proslavil se v uměleckém páru se svou manželkou Jeanne-Claude, která zemřela v roce 2009. Látkou pokryli oba výtvarníci mrakodrapy, část australského pobřeží, římské hradby, živé stromy či pařížský most Pont Neuf.

Jejich zakrytí berlínského Říšského sněmu přilákalo v roce 1995 desetitisíce diváků. V následujících dvou týdnech se na budovu skrytou ve 100 000 metrech čtverečních blýskavé fólie přijelo podívat dalších pět milionů lidí z celého světa.

Smyslem celé akce bylo podle umělců ukázat jedinečnost skutečnosti, která pomíjí. Snaha upozornit na pomíjivost se ostatně nese celým dílem tohoto uměleckého páru, který se poznal koncem 50. let na studiích v Paříži.

Velkou pozornost upoutal Christo před čtyřmi lety svým projektem plovoucích barevných pontonů, které na dva týdny spojily města u severoitalského jezera Iseo. Prošlo se po nich celkem 1,3 milionu lidí.

Reklama

Doporučované