Hlavní obsah

Zemřel poslední člověk, který se narodil před rokem 1900

Emma Moranová byla posledním člověkem, který se narodil před rokem 1900.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Ve věku 117 let zemřela dnes v Itálii Emma Moranová, která byla nejstarším člověkem na světě.

Článek

Podle italské tiskové agentury ANSA úmrtí potvrdila její rodina. Moranová se nejstarší osobou na světě s ověřeným datem narození stala v květnu 2016. V historické tabulce nejdéle žijících lidí světa je nyní se 117 lety a 137 dny na pátém místě.

„Měla výjimečný život, budeme si vždy pamatovat její sílu jít stále kupředu," citovala italská média starostku města Verbania, kde Moranová žila. Kromě tří století a dvou světových válek zažila tato Italka i devadesátku italských vlád.

Emma Moranová, která se narodila 29. listopadu 1899 v obci Civiasco, zemřela podle rodiny ve svém domě v severoitalské Verbanii v blízkosti jezera Lago Maggiore.

Na sklonku života Moranová skoro neslyšela, špatně viděla, ale jinak byla relativně zdravá. Až do 75 let pracovala, nejprve v továrně na jutové pytle a později jako kuchařka. Dlouhověkost měla v genech, ale tvrdila, že k jejímu vysokému věku přispěl jídelníček: tři vejce denně, z toho dvě syrová, a trochu mletého masa, také částečně syrového.

Nejstarším člověkem na světě s ověřeným datem narození se po úmrtí Moranové stala Jamajčanka Violet Brownová, která se narodila 10. března 1900. Nejstarším žijícím mužem světa je Izraelec Jisrael Kristal, narozený 15. září 1903.

Reklama

Související témata:

Doporučované