Hlavní obsah

Zemřel Vojtěch Jasný. Přišel se se mnou rozloučit, než emigroval, vzpomíná Jakubisko

Foto: Profimedia.cz

Režisér Vojtěch Jasný na filmovém festivalu v Karlových Varech.

Reklama

Oba režiséry pojilo přátelství už od šedesátých let. Filmař Vojtěch Jasný, který je nejvíc spojován s legendárním snímkem Všichni dobří rodáci, zemřel ve věku 93 let.

Článek

Režisér Juraj Jakubisko se s Vojtěchem Jasným naposledy setkal letos v Karlových Varech. „Zdálo se mi, že je v dobré kondici, proto jsem překvapený. Myslel jsem, že se budeme potkávat ještě dlouho,“ řekl Jakubisko Seznamu.

Podle Jakubiska oba tvůrce spojilo to, že na festivalu v Plzni v roce 1968 dostali cenu „napůl“. „Tehdy měl cenu dostat jen jeden film. Jenže se tam sešli jeho Všichni dobří rodáci a moji Zběhové a poutníci. Porota se dva dny hádala a nakonec se rozhodli udělit cenu nám oběma,“ vzpomínal se smíchem. Chvíli označuje za osudovou.

Foto: Profimedia.cz

Režisér Juraj Jakubisko.

Jasný se přišel s režisérem filmu Bathory rozloučit i krátce před tím, než emigroval. Prý mu i předpověděl, že Jakubisko nebude smět deset let točit.

„Přišel za mnou a řekl, že má v autě svoji ženu a odjíždí. Chtěli se dostat do Rakouska a pak do Ameriky,“ vzpomínal Jakubisko. „Vojtěch mi tehdy řekl: Juraji, zastavil jsem se, abych ti řekl jednu věc – věštil jsem a ty deset let nebudeš točit.“ Jasný mu tehdy doporučil, aby také odešel do zahraničí.

Jakubisko mu podle svých slov nevěřil a smál se. Vzápětí ho ale od filmu vyhodili a on skutečně téměř deset let nemohl točit hrané filmy.

„Dojalo mě ale, že se přišel rozloučit. Byl to velký projev důvěry, tehdy se hodně udávalo,“ dodal. Po dobu, kdy žil Jasný ve Spojených státech, ale v kontaktu nebyli. Režisér prý z exilu nepsal nikomu. „Nechtěl nikoho dostat do problémů, poštu kontrolovala StB,“ prozradil Jakubisko.

Po jeho návratu v devadesátých letech se vídali už jen příležitostně. „Stále jsme se cítili mladí a mysleli jsme, že budeme žít ještě sto let,“ ukončil své vzpomínání dnes jednaosmdesátiletý režisér.

Reklama

Doporučované