Hlavní obsah

Zemřelo dalších 51 karabašských vojáků. Tamní prezident míří na frontu

Foto: AFP PHOTO / Armenian Defence Ministry / handout, Profimedia.cz

Na Náhorním Karabachu pokračují těžké boje.

Reklama

Již sedmý den konfliktu mezi arménskými a ázerbájdžánskými silami o horskou enklávu Náhorní Karabach pokračoval těžkými boji. O život přišlo dalších 51 karabašských vojáků.

Článek

Tamní vojáci podle Jerevanu zvládli zastavit rozsáhlý útok ázerbájdžánské armády, píše agentura AFP. O život však přišlo 51 dalších karabašských vojáků. Podle mluvčí arménského ministerstva obrany se nyní intenzivně bojuje na celé frontě a bezpečnostním silám Jerevanu se podařilo sestřelit tři letadla. Ázerbájdžánský resort obrany danou informaci nekomentoval.

„Vojska ázerbájdžánské armády dnes úspěšně postupují plánovaným směrem, zmocnila se nových pevností a provedla vyčištění území od nepřítele,“ uvedlo v sobotu ázerbájdžánské ministerstvo obrany. Vojska měla mimo jiné zničit velké množství vojenského vybavení Arménie, informuje web televize Al-Džazíra.

Podle agentury Reuters oznámil v sobotu prezident Náhorního Karabachu Arayik Harutyunyan, že se vydává na frontu, aby se připojil k silám v první linii. Podle jeho slov začala v oblasti „konečná bitva“. Arménský premiér Nikol Pašinjan zase pronesl, že národ čelí historické hrozbě.

V karabašské metropoli Stěpanakertu se lidé v pátek museli několikrát uchýlit do krytů v obavě z bombardování. Po poledni se totiž město stalo terčem ázerbájdžánského ostřelování, které si vyžádalo mnoho zraněných mezi civilisty, uvedl mluvčí arménského ministerstva obrany Arcrun Ovannisjan podle tiskových agentur. Zasaženo mělo být ministerstvo pro mimořádné situace a civilní infrastruktura města.

Do centra dění se v pátek dostal i minibus s ruskými a arménskými novináři, když ho zasáhla dělostřelecká palba. O události informovala v Moskvě sídlící agentura Ria Novosti s tím, že nikdo z cestujících nebyl zraněn. Kromě novinářů se ve voze nacházel i americký dobrovolník, který pracuje v Jerevanu, hlavním městě Arménie.

„V blízkosti autobusu zazněl výbuch. Tlaková vlna vyrazila boční okno. Novináři spadli na podlahu. Autobus ještě kousek jel, potom ale padlo rozhodnutí zastavit a schovat se v úkrytu,“ popsal událost zpravodaj ruské agentury. Když ostřelování utichlo, novináři se vrátili do města.

Dva francouzské novináře z listu Le Monde, kteří neměli takové štěstí a v Karabachu zraněni byli, již úřady úspěšně přepravily do Francie, uvedla agentura AFP. Stav jednoho z nich lékaři označují za vážný. Francouzský prezident Emmanuel Macron už dříve přislíbil pro novináře vyslat letadlo, které by je přepravilo do vlasti.

Spor o Náhorní Karabach – enklávu v jihozápadním Ázerbájdžánu s převážně arménským obyvatelstvem – trvá mezi Arménií a Ázerbájdžánem dlouhou dobu. Ozbrojený konflikt vypukl v roce 1988 ještě za existence Sovětského svazu a Náhorní Karabach se s podporou Arménie odtrhl od Ázerbájdžánu v krvavé válce, která si podle odhadů vyžádala na 30 000 mrtvých a jejímž výsledkem byly statisíce uprchlíků.

Současný konflikt na Kavkaze propukl minulou neděli a zatím si vyžádal nejméně 242 obětí; většinu z nich tvoří vojáci Náhorního Karabachu, 14 bylo arménských a 19 ázerbájdžánských civilistů. Baku, hlavní město Ázerbájdžánu, neuvádí ztráty své armády v konfliktu, jen počty civilistů zabitých arménským ostřelováním.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu vyjádřil podporu „utlačovaným“ na Kavkaze, kde Ankara podporuje ázerbájdžánské síly. „Stojíme za všemi utlačovanými od Sýrie přes Libyi a východní Středomoří až po Kavkaz,“ sdělil.

Reklama

Doporučované