Hlavní obsah

Žena, která umí investovat, radí, jak zmnožit peníze v roce 2019

Pořad Byznys, tentokrát s šéfkou AKAT jako hlavním hostem.Video: Petr Novotný, Seznam Zprávy

 

Reklama

Byznys index vám tentokrát bude průvodcem při investování do podílových fondů, kterých je v Česku více než dva tisíce. Také zjistíme, jakou budoucnost mají kryptoměny a do jakých startupových projektů má smysl investovat.

Článek

Více než dva tisíce. Taková je nabídka podílových fondů v České republice. V současnosti je do nich zainvestováno bezmála 500 miliard korun a aktivně je do fondového investování zapojeno zhruba půldruhého milionu domácností.

Pravidelné investování tvoří podle statistik Asociace pro kapitálový trh ČR (AKAT) přes polovinu všech investic v podílových fondech. „Investice do podílových fondů v Česku jsou možné již od pěti set korun měsíčně, a tak jsou tyto nástroje dostupné téměř všem,“ vysvětluje Jana Brodani, ředitelka asociace.

Nespornou výhodou investic do podílových listů otevřených podílových fondů je jejich velice dobrá likvidita. To v praxi znamená, že lze tyto podíly přeměnit na hotovost (prodat) v řádu dnů.

Přes podílové fondy je možné investovat například do akcií, dluhopisů, ale i do komodit nebo nemovitostí. Zkušenější a movitější investoři hledají příležitost zhodnocení úspor ve fondech kvalifikovaných investorů, které v Česku spravují asi 150 miliard korun. Tento typ fondů nabízí zpravidla vyšší zhodnocení, ale je typický i vyšší mírou rizika a omezenější likviditou.

„Investoři často řeší, jak na tom trhy zrovna jsou. Často je to zbytečné, když totiž investují pravidelně, využívají efektu dlouhodobého průměrování nákupní ceny, a tak je výkyvy na burzách nemusejí znervózňovat,“ vysvětluje jednoduchý a pro drobné investory vhodný postup Jana Brodani.

Globálním trendem v rámci kolektivního investování posledních let jsou fondy zaměřené na sociálně zodpovědné investování. Stále častěji nacházejí cestu i do portfolií českých drobných investorů. Podle Brodani investoři nemusejí mít obavy, že by tyto nástroje zaostávaly za konkurencí. „Sociálně zodpovědné fondy nemají horší zhodnocení než třeba ty, které lze považovat svým způsobem za hříšné, jako jsou například fondy investující do akcií výrobců cigaret nebo provozovatelů kasin,“ poznamenává.

„Většina populace alespoň tuší, že se stát v budoucnu o staré lidi plně nepostará a že je tedy dobré se na penzi připravit. Podílové fondy mohou být v kombinaci se spořením vhodným nástrojem takové přípravy na důstojné stáří,“ uzavírá argumentaci pro investování do podílových fondů Jana Brodani.

Reklama

Související témata:

Doporučované