Hlavní obsah

Chytila alfu i betu najednou. Po nákaze dvěma variantami covidu zemřela

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Vědci varují před podceňováním možné nákazy více variantami covidu-19 zároveň. Po nákaze variantami alfa a beta zemřela v Belgii 90letá seniorka. Možný vliv nákazy více variantami na průběh nemoci i očkování se teprve zkoumá.

Článek

Neočkovanou ženu přijala nemocnice ve městě Aalst na jednotku intenzivní péče v březnu tohoto roku. Zatímco její hladina kyslíku v krvi byla zpočátku dobrá, její celkový stav se rychle zhoršoval a o pět dní později zemřela. Později lékaři zjistili, že se žena nakazila variantami alfa a beta.

„Obě tyto varianty se v té době v Belgii šířily, takže je pravděpodobné, že ta dáma byla současně nakažená různými variantami viru od dvou různých lidí,“ cituje deník The Guardian molekulární bioložku Anne Vankeerberghenovou, která aktuálně vede výzkum zabývající se právě nákazou více variantami najednou. „Bohužel nevíme, jak přesně se žena nakazila,“ dodala Vankeerberghenová.

Vankeerberghenová uvedla, že je v současné chvíli těžké říci, zda nákaza více variantami zároveň hrála roli v rychlém zhoršení zdravotního stavu pacientky. Výzkum, který dosud nebyl předložen k publikování v odborném časopise, Vankeerberghenové tým odprezentuje na evropském kongresu o mikrobiologii a infekčních chorobách, uvádí The Guardian.

Podle Vankeerberghenové zatím neexistují „žádné další doložené případy“ nákazy více variantami najednou, bioložka ale dodala, že tento „jev je pravděpodobně podceňován“. Důvodem, proč zatím nebylo zaznamenáno více podobných případů, je podle ní omezené testování a sekvenace vzorků. Podle bioložky je potřeba zvýšit využívání rychlého PCR testování sloužícího k detekci známých variant.

V lednu brazilští vědci informovali, že u dvou osob zaznamenali nákazu dvěma různými kmeny koronaviru současně. Studie ale ještě nebyla publikována ve vědeckém časopise.

Podle virologa a profesora molekulární onkologie na univerzitě ve Warwicku Lawrence Younga by nebylo překvapením další objevení jedinců infikovaných více než jedním kmenem. „Současné probíhající studie zdůrazňují potřebu dalších studií, které by pomohly zjistit, zda nákaza několika variantami současně má vliv na klinický průběh onemocnění covidem-19 a zda to nějakým způsobem snižuje účinnost očkování,“ uvedl Young.

Reklama

Doporučované