Hlavní obsah

Zrušte trafiky, volte profíky? Ve Sněmovně vznikl plán, jak na to

Brífink k pozměňovacímu návrhu k vládnímu návrhu nominačního zákona.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Poslanci našli kompromis pro návrh nominačního zákona, sněmovna by jej měla projednat už ve středu.

Článek

Pozměňovací návrh poslanců ANO, KDU-ČSL a Pirátů k vládnímu návrhu nominačního zákona zakotvuje mimo jiné minimální požadavky na nominanta do orgánů státních firem. Budou muset splňovat požadavky jako minimální věk 25 let, trestní bezúhonnost, v některých případech také minimální stupeň bezpečnostní prověrky, řekl na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně lidovecký poslanec Marian Jurečka. Návrh zákona, který má zamezit dosazování politických nominantů do takzvaných trafik, by dnes měla dolní komora projednat v rámci druhého čtení.

Původní vládní návrh kritizovala občanská platforma Rekonstrukce státu nebo část opozice. Nelíbilo se jim, že v současné podobě by zákon nebyl pro ministry závazný a že by zřízený Výbor pro personální nominace nemohl vyloučit z výběrového řízení o křesla ve státních firmách ani zjevně nezpůsobilé kandidáty. „(Původní návrh) obsahoval paragraf, kde bylo napsáno, že když se nominant nebude příslušnému ministerstvu líbit, tak celý postup není závazný. Tím byl kontroverzní celý zákon, jestli dává smysl,“ řekl dnes předseda Sněmovny a místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček.

Pozměňovací návrh sice nepřináší sankci pro ministerstva v případě, že by se nominací výboru neřídili, ministři ale podle Vondráčka budou muset transparentně odůvodnit a zveřejnit, proč se tak rozhodli. „Je to politická odpovědnost ministra. Není tam konkrétní sankce, protože bylo složité ji vymyslet. Ministerstva se bránila tím, že je to jejich odpovědnost. To konečné rozhodnutí musí být na nich, to jsou jejich lidi,“ uvedl.

Kromě jasně stanovených podmínek pro nominanty návrh podle Jurečky také stanovuje určitou ochranu uchazečů. „Pokud budou nominováni, splní podmínky, nominační výbor se začne zabývat jejich nominací a bude rozhodovat o doporučení či nedoporučení, tak do té doby informace nebudou veřejné, abychom chránili případně neúspěšné kandidáty před medializací, případně i před nějakým jejich personálním postupem třeba v privátní sféře,“ řekl bývalý ministr zemědělství.

Podle Jurečky se také oproti původnímu návrhu změnila funkční období členů nominačního výboru. „U prvních čtyř členů bude funkční období stanoveno na jeden rok, na dva, na tři, na čtyři, aby postupně byl proces, že každý rok by se jeden ze členů výboru mohl obměnit,“ řekl. Vládní předloha počítala s tím, že členy bude jmenovat vláda na návrh ministrů na pět let. Museli by mít nejméně pětiletou praxi v řídicích funkcích ve firmách, v oboru práva, v personalistice, finančnictví nebo ekonomii, a museli by být navíc nestraníky. Činnost výboru by stála podle odhadů 700 000 až milion korun ročně.

Vládní předloha se má týkat společností, v nichž má stát majetkovou účast, státních podniků, národního podniku Budějovický Budvar a Správy železniční dopravní cesty. Opoziční Piráti loni předložili vlastní návrh, který ale Sněmovna loni v červnu v prvním čtení zamítla.

Reklama

Související témata:

Doporučované