Hlavní obsah

Realitní zákon bude opět řešit Sněmovna. Hraje se o to, jak může realitka nakládat s penězi klientů

Rozhovor s generálním sekretářem Asociace realitních kanceláří Janem Borůvkou.Video: Pavel Cyprich , Seznam Zprávy

 

Reklama

Po prázdninách bude ústavně právní výbor projednávat návrh zákona o realitních kancelářích a následně by měl nový předpis pokračovat ve schvalovacím procesu. Zákon má stanovit požadavky na realitní makléře a podmínky jejich činnosti.

Článek

Nová pravidla pro realitní makléře by měla podle původního záměru ochránit zájemce o pořízení nebo prodání nemovitosti a kultivovat makléřský trh. V tomto duchu se vyjádřila již dříve i ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO). Návrh je momentálně ve sněmovních výborech.

Hospodářský výbor dolní komory doporučil návrh nového zákona schválit ve vládní verzi, ústavně právní výbor projednávání odložil do září.

Zákon stanovuje podmínky, jimiž se makléři budou muset řídit. Nově má být pozice makléře vázanou živností, což znamená, že makléř bude muset doložit svou odbornou způsobilost.

Šéf profesní organizace realitních zprostředkovatelů s podmínkami vedoucími ke kultivaci trhu souhlasí. „Zákon je napsán tak, že pokud máte vysokou školu ekonomického, stavebního nebo právnického stylu, můžete dělat realitního makléře hned, u ostatních by byla potřeba praxe,” říká v rozhovoru pro Seznam.cz generální sekretář Asociace realitních kanceláří Jan Borůvka.

V aktuální verzi návrhu ale chybí povinnost realitních kanceláří ukládat peníze určené na pořízení nemovitosti do zvláštní úschovy. Podle kritických hlasů by měla být tato úschova umožněna pouze notářům, advokátům a bankám.

„Jeden z důvodů, proč se dospělo k tomu, že by měl zákon vzniknout, byla snaha chránit klientské peníze. Peníze, které jako makléř získám od klienta do úschovy, mohou být na jednu stranu zpronevěřeny, což je kriminální čin, ale mohou se stát také předmětem exekuce, když se kancelář dostane do problémů,” říká k tomu Borůvka.

Stejného názoru je i poslanec TOP 09 Dominik Feri, který předložil pozměňovací návrh, podle něhož by mohli peníze klientů uschovávat pouze banka, notář, advokát či případně exekutor, který je k tomu také oprávněn.

Poslanec v pozměňovacím návrhu připomíná, že s tímto počítal i původní ministerský návrh.

„Nicméně přímo na vládním zasedání byla přijata zásadní a nesystémová změna dotýkající se právě otázky provádění úschov finančních prostředků realitními zprostředkovateli, kdy návrh byl změněn z jednoznačného zákazu realizace těchto úschov na pouhý zákaz jejich nabízení,“ uvádí Feri ve svém pozměňovacím návrhu.

Novinkou pro makléře by také měla být povinnost striktně písemných dohod s klientem. „Zejména v dnešní době, kdy je enormní poptávka a malá nabídka, se děje, že realitní makléř neoprávněně nabízí nemovitost,” komentuje to Jan Borůvka.

V Česku bylo podle údajů Českého statistického úřadu ke konci loňského roku 14 602 podnikatelských subjektů, které se hlásily ke zprostředkovatelské činnosti. Na jednoho makléře tak připadá asi 720 obyvatel, což je nejméně v Evropě. V Německu, které je v tomto žebříčku evropských zemí na posledním místě, je počet obyvatel na makléře desetkrát vyšší.

Reklama

Doporučované